ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SJ-chefens nya lön: 3,1 miljoner

Petter Sundsten · 5 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

HÖJNING. Lönelyftet ökade med 300 000 kronor. Och räknar man på två år har hans lön ökat med nästan en miljon kronor. Löneökningen för SJ-anställda ligger en bra bit under. De fick 2,5 procents höjning förra året.– Höjningen är stötande och inte rimlig. Det är väldigt mycket pengar, även i procent räknat, säger Erik Johannesson, Sekorepresentant i SJ:s styrelse, till Metro.

SJ går bra. Bolaget redovisade en vinst för 2006 före finansnetto på 605 miljoner kronor. Då passar styrelsen på att belöna sin chef Jan Forsberg med en rejäl slant. Hans grundlön steg med elva procent till 3,1 miljon kronor, enligt tågbolagets årsredovisning, skriver TT.Det följer på ett lyft med 600 000 kronor mellan 2004 och 2005.– Vi ställer inte upp på hans höjning, säger Erik Johannesson.Jan Forsbergs höjning kan komma att användas i den pågående avtalsrörelsen som nyligen startat.– Vi använder alla medel vi kan, säger Erik Johannesson.

SJ:s styrelseordförande Ulf Adelsohn försvarar höjningen.– Att han fick en hygglig löneökning är kolossalt naturligt. Företaget var nära konkurs då vi kom till SJ och i fjol visade det en vinst på 600 miljoner kronor. Facket ska vara oändligt tacksamma att de har en sådan chef, säger Ulf Adelsohn.SJ har under Jan Forsbergs tid kommit på rätt spår. Efter att ha varit i djup kris var vinsten 2005 484 miljoner kronor. Förra året ökade omsättning med 22 procent till 6,9 miljarder kronor.Inför vårens bolagsstämma har SJ-styrelsen föreslagit att staten, som genom ett omfattande aktieägartillskott räddade SJ från konkurs, ska få en aktieutdelning på 150 miljoner kronor, enligt TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro