ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SJ ger utdelning till staten

Stockholm TT · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tågbolaget SJ fortsätter att öka vinsten till ett nytt rekordresultat. En del av förklaringen är att tågresandet ökade med 9 procent under förra året. -Vi tar marknadsandelar från bil, flyg och på vissa håll även från buss. Och vi har haft en otroligt positiv resultatutveckling de senaste åren, säger SJ:s vd Jan Forsberg. Det innebär att bolaget för första gången någonsin kan lämna aktieutdelning. Men det är i första hand finansminister Anders Borg som glädjer sig åt det, eftersom svenska staten äger alla aktierna i bolaget.

Vinsten landade på 605 miljoner kronor för 2006, exklusive engångsposter. Året före var vinsten 484 miljoner kronor. Samtidigt ökade omsättningen till 6,9 miljarder kronor, en ökning från 5,7 miljarder kronor 2005.

Styrelsens förslag till utdelning ligger på 37:50 kronor per aktie, vilket motsvarar totalt 150 miljoner kronor. Det goda resultatet fick styrelsen att dela ut en gratifikation till de anställda på 10 000 kronor per person i samband med decemberlönen. Företaget har nu också sjösatt ett vinstdelningssystem för de anställda. Om bolaget överträffar budgetmålen nästa år kan det ge 5 000 kronor extra för de alla anställda utom vd som inte får del av vinstdelningen. Med ännu bättre resultat kan den extra utdelningen bli ännu större.

Men samtidigt är Forsberg missnöjd med att SJ:s punktlighet utvecklas åt fel håll, förseningarna blir fler. Knappt 90 procent av tågen var punktliga förra året och bara 74 procent av X2000-avgångarna. -Det beror i första hand på att det är för mycket trafik runt storstäderna, säger Forsberg och vädjar till regeringen att se till att citytunneln i Stockholm byggs.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro