ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SJ ser över biljettsystem

metro · 14 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Billiga resor säljs dyrt i andra hand på internet

klar

Artikellänk är kopierad

SJ ska se över sitt system med billiga 95-kronors biljetter, sedan det kommit fram att biljetter köps i spekulativt syfte och säljs på olika sajter.

Vid midnatt varje dygn har SJ i drygt ett år släppt biljetter för 95 kronor styck. Biljetterna kan köpas av dem som bokar sina tågbiljetter på internet tre månader före avgång. Under sommaren räknar SJ med att sälja 300 000 biljetter för 95 kronor.

Nu har det kommit fram att biljetter köps i ren spekulation och säljs vidare på andrahandsmarknaden, rapporterar Sveriges radios Ekoredaktion.

- Det här är absolut inte vad vi vill. Vi gillar det inte, och jag har talat med försäljningschefen i dag. Man skulle eventuellt kunna sälja färre biljetter, säger SJ:s styrelseordförande Ulf Adelsohn till TT.

Färre biljetterI dag går det att köpa nio biljetter vid ett och samma tillfälle, men för att minska intresset för spekulationsaffärer kan antalet komma att begränsas till två.

- Det är ju ingen större mening med att sälja två biljetter på Blocket, dels tjänar man knappt något på det och dels är det ett visst besvär förknippat med det, säger Ulf Adelsohn.

Han konstaterar att det finns ohederliga människor inom alla områden och även inom biljettbranschen.

- Det här är inte direkt kriminellt, men det är i varje fall inte särskilt snyggt, säger han.

Eftersom biljetterna är opersonliga finns det inga exakta uppgifter på hur omfattande den spekulativa verksamheten är. Men Tobias Johansson, som jobbar med pris- och tjänsteutveckling på SJ, tror inte att spekulation är särskilt vanligt.

- I dag förekommer omkring 200 auktioner på olika sajter. De flesta auktionerna på nätet verkar schysta. Oftast är det personer som inte kan resa som vill sälja sina biljetter, säger han.

"Svarta pengar"Rent ekonomiskt förlorar inte SJ något på biljettspekulationen.

- Men vi förlorar så till vida att de som vi vill ska åka billigt inte kommer med och får betala mer än vad de ska.

Jag är övertygad om att de som säljer biljetterna inte skattar för det här. Det är svarta pengar, säger Ulf Adelsohn. Att sänka priserna för att det inte ska löna sig att handla på andrahandsmarknaden är dock inte aktuellt.

- Vi behöver ha de priser som vi har. Vi är ett vinstdrivande bolag, säger Tobias Johansson.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro