ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Självförsvar kan bli ämne i skolan

Katarina Arnstad Elmblad · 29 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
1. Ta tag i angriparen i höfthöjd – ta tag i bältet eller kläderna – dra honom mot dig samtidigt som du knäar honom i skrevet. 

1. Ta tag i angriparen i höfthöjd – ta tag i bältet eller kläderna – dra honom mot dig samtidigt som du knäar honom i skrevet.  Foto: Mattias Holgersson


klar

Artikellänk är kopierad

2. Slå mot angriparens ögon med grupperade fingrar. Angriparen blir tillfälligt förblindad, och slagen kan även påverka hans balanssinne.
2. Slå mot angriparens ögon med grupperade fingrar. Angriparen blir tillfälligt förblindad, och slagen kan även påverka hans balanssinne.Foto: Mattias Holgersson
3. Slå mot angriparens struphuvud med knutna nävar. Tummarna ska vara utanpå de andra fingrarna för att minimera risken att de bryts.
3. Slå mot angriparens struphuvud med knutna nävar. Tummarna ska vara utanpå de andra fingrarna för att minimera risken att de bryts.Foto: Mattias Holgersson
4. Sparka mot angriparens knäskålar. Använd sidan av foten – inte tårna.
4. Sparka mot angriparens knäskålar. Använd sidan av foten – inte tårna.Foto: Mattias Holgersson

Skolan ska erbjuda alla flickor utbildning i feministiskt självförsvar redan från årskurs sju. Det kräver vänsterpartiet som också vill att pojkar ska utbildas i feminism. Både skolministern och Bris, Barnens rätt i samhället, säger kategoriskt nej till kravet. – Det är inte skolans uppgift att schemalägga utbildning som avser våldsutövande, säger Olof Hülphers, jurist på Bris. Men Rossana Dinamarca, riksdagsledamot och ledamot i vänsterpartiets partistyrelse, försvarar kravet och menar att det inte handlar om att lära ut våld. – Feministiskt självförsvar handlar om att verbalt, med sin röststyrka, kunna säga ifrån och visa att det inte är okej om till exempel en lärare tafsar, säger Rossana Dinamarca. Men i feministiskt självförsvar, liksom i alla typer av självförsvar, gäller det att också att kunna försvara sig fysiskt vid ett angrepp, att med slag och sparkar göra sig fri. Förslaget finns med i det nya programmet för en likvärdig skola.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro