ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Självklar på stjärnhimlen

Maria Forsström · 10 Aug 2013
Uppdaterad 10 Aug 2013
Självklar på stjärnhimlen Alicia Keys har sålt över 35 miljoner album världen över och säljer ut arenor var hon än kommer.

Självklar på stjärnhimlen Alicia Keys har sålt över 35 miljoner album världen över och säljer ut arenor var hon än kommer. Foto: Jon Furniss/AP


Från tonårsdagbokens trånande ballader till en självklart självsäker superstjärna. Det har hänt saker med Alicia Keys under hennes 12-åriga musikkarriär och nu är hon här för att visa hur långt hon kommit.

klar

Artikellänk är kopierad

Alicia Keys var blott 20 år när hon slog igenom med buller och bång 2001. Skivan ”Songs in a minor” med superhiten ”Fallin’” sålde i över 12 miljoner exemplar och därmed var vägen utstakad. Sedan dess har hon med grace och svåröverträffad musikalitet behållit sin plats på stjärnhimlen. 

– När jag började i musikbranschen, en ung kvinna i ett spel som bestod mest av män, kände jag mig otillräcklig, säger Keys i en intervju med tidningen Telegraph och syftar på att hon kultiverat en image av att ha kontroll och vara säker på sin sak.

Nu är hon 32 med åtta år kvar tills hon blir 40. I en Metrointervju från december 2009 sa hon att vid 40 kommer hon att vara på toppen av sina företag – ”jag vill bli den kvinnliga Magic Johnson. Jag vill bli som Oprah och bygga skolor” – och kanske variera sin kreativa ådra inom film.  

Och hon är på god väg. Drygt ett halvår efter Metrointervjun gifte hon sig med producenten Kasseem David Dean, mer känd som Swizz Beatz, och fick senare på hösten sonen Egypt Daoud Dean, men inget av detta har stoppat henne.  

I vintras släpptes hennes femte album ”Girl on fire”, dock till blandad svensk kritik. Metros Ametist Azordegan skrev att ”hennes sångstil uttrycker en större motståndskraft och låtarna berättar om en kvinna som funnit modet att stå för sina verkliga livsviljor. /…/ Hon är dock fortsatt lite trögt lillgammal.”

Det trögt lillgamla till trots har kvinnan sålt över 35 miljoner album världen över, vunnit elva Grammys och sålt ut arenor vartän hon kommit. Att sjunga live, säger hon i Telegraph-intervjun, är att öppna sig för möjligheten att allt inte blir perfekt. Även när hon spelar in skivor strider hon för att få behålla små fel eftersom det ger själ och känsla.

– Problemet är att vi lever i en värld där alla tror att de måste vara perfekta. Se perfekt ut, låta perfekt, uppföra sig perfekt, göra allt perfekt eller gud förbjude. Jag vet inte var den typen av mentalitet kommer att lämna oss.

Nu kommer hon till Way Out West med turnén ”Set the world on fire”, och enligt recensioner är föreställningen ”slick, högenergisk”, ”glänser på gränsen till glatthet” och ”stinn av majestätiska ögonblick”. 

I kväll får vi se hur hon klarar den svenska festivalpubliken.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro