ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Självklart så kommer vi en dag att kunna bota typ 1-diabetes"

Niklas Sandberg · 13 Nov 2015
Uppdaterad 14 Nov 2015
Malin Nyman tillsammans med dottern NIke och hunden Molly.

Malin Nyman tillsammans med dottern NIke och hunden Molly. Foto: Privat


Under lördagen pågår Världsdiabetesdagen världen över. Metro har pratat med Malin Nyman från Lund, som är mamma till nioåriga Nike som lever med typ 1-diabates.

klar

Artikellänk är kopierad

Idag är det Världsdiabetesdagen, dagen då den förrädiska sjukdomen uppmärksammas världen över. Malin Nyman kommer själv att föreläsa om sjukdomen då hennes nioåriga dotter Nike drabbades av typ 1-diabetes när hon var två år gammal - då visste hon inget om sjukdomen. 

- Jag tror att hennes vardag blir säkrare om man upplyser och ser till att allmänheten får en bättre uppfattning om vad det innebär att ha denna krävande diagnos, säger Malin.

Hon är mest rädd för att Nike ska utveckla ”känningar” och att det då inte skulle finnas någon närvarande som har kunskapen att hjälpa henne. ”Känningar” kallas det tillstånd som kroppen hamnar i då blodsockernivån är för låg eller hög och en diabetesdrabbad kan då få känslor av obehag och att något känns fel.

Personen kan få symptom som yrsel, bli blek i ansiktet och få svårt att gå och prata bland annat. Om blodsockret blir riktigt lågt kan det leda till medvetslöshet. Även högt blodsocker kan leda till ”känningar” och om de inte behandlas kan de i sin tur leda till syraförgiftning som kan utvecklas till en så kallad diabateskoma. Båda dessa två höga och låga tillstånd är livshotande om de inte behandlas i tid.

– Med små barn som lever mer oregelbundet, äter och rör sig olika från dag till dag än vuxna kan en ”känning” utvecklas snabbt. Inte heller stannar Nike alltid efter och känner av hur hon mår, då när man är nio är det oftast full rulle. Man kör så det ryker tills benen viker sig. Jag oroar mig därför för vad som kan hända om hon får en ”känning” och jag inte är där.

►LÄS MER: Petter, 31, har diabetes: "Ett mentalt krig 24 timmar om dygnet"

Världsdiabetesdagen har funnits sedan 1991 för att sätta fokus på den kraftiga ökningen av diabetes världen över. En blå ring symboliserar dagen och därför klär sig både Malin och Nike i blåa färger på dagen varje år.

– Denna dag är viktig. Det handlar om att träffas, upplysa och ta del av forskning som är på gång. Jag vet att för Nike är denna dag viktig då den inte förknippas med något negativt alls utan för henne är det en dag om året då typ 1-diabetes endast får positiv uppmärksamhet i hennes värld.

Även om Malin anser att dagen är viktig anser hon dock att samhället behöver engagera sig mer i frågan om diabetes för att sjukdomen ska uppmärksammas mer. Bland annat finns det stora missuppfattningar om diabetes som Malin anser bör redas ut. Många tror exempelvis att typ 1-diabates är en livsstilsrelaterad sjukdom, vilket inte stämmer.

– Många blandar ihop typ 1-diabetes med typ 2-diabetes som egentligen är två helt olika sjukdomar, men med liknande sjukdomsbild. Att typ 1 skulle vara en livsstilsrelaterad sjukdom stämmer inte. Man kan inte hjälpa att man insjuknar. Man har inte gjort något fel, rört på sig för lite eller levt osunt utan vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt eller nästan helt upphört.

►LÄS MER: Ny forskning: Din kompis rökning kan ge dig diabetes

Det jobbigaste för Malin som förälder till ett barn med diabetes är, enligt henne själv, att leva med en ständig oro att något ska hände med Nike. Däremot är hon positiv för framtiden och ser hopp om att ett botemedel för typ 1-diabetes en dag kommer att tas fram.

– Självklart så kommer vi en dag att kunna bota typ 1-diabetes men det krävs forskning och forskning kostar. Jag tror att vi kommer se till exempel en ”artificiell bukspottkörtel” och smartare insulin på marknaden långt innan botemedlet är på plats.

►LÄS MER: Diabetes efter superfrossa

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro