ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Självlysande Kei och Kou gör genhistoria

TT · 28 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Kei och Kous fotsulor lyser under UV-ljus.

Kei och Kous fotsulor lyser under UV-ljus. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Forskare i Japan har banat ny väg på genetikens område.I ett experiment har de lyckats få genmodifierade apor att fortplanta sig och överföra en främmande gen till nästa generation.

Dämed har de första äkta transgena varelserna inom vår egen ordning, primaterna, sett dagens ljus. Forskarna, som publicerar sina rön i tidskriften Nature, har använt sig av marmosetter (Callithrix jacchus), små sydamerikanska apor som blivit allt vanligare inom den genetiska forskningen.

Den främmande genen som användes i experimentet kommer från en helt annan djurgrupp. Den påträffades ursprungligen hos en manet och kodar för grönt fluorescerande protein (GFP), vilket gjort den populär bland genetikerna eftersom den är lätt att spåra.Det svåra i den här typen av forskning — genöverföring från en organism till en annan — är att få den främmande genen integrerad i arvsmassan, DNA, hos den nya organismen. Hos möss och råttor har det blivit vanligt, men detta är första gången metoden har lyckats med primater.

I ett första stadium fördes genen in i ett antal embryon. Så småningom föddes fem små ungar och när huden på deras fotsulor granskades i ultraviolett ljus var det lätt att se att alla var transgena. Huden avgav ett grönt sken — en effekt av det fluorescerande proteinet.Hos två av dem hade den främmande genen dessutom inkorporerats i könscellerna. En av dessa fortplantade sig som vuxen och förde över genen till nästa generation.

Forskarna, som letts av biologerna Erika Sasaki och Hideyuki Okano, tror att transgena marmosetter i framtiden kan bli en standardmodell inom den medicinska forskningen, i första hand för studier kring sjukdomar som angriper nervsystemet, som Parkinsons sjukdom och ALS, där målet är att med hjälp av genterapi kunna dämpa eller helt eliminera symptomen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro