ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Självmord ska stoppas

Carl Cato · 13 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Var sjätte timme begår någon självmord i Sverige. Nu kommer regeringen med en nollvision för självmord.I går presenterade regeringen en nollvision för självmord. Ingen i Sverige ska behöva hamna i en situation där självmord ses som den enda utvägen.– Vi ser hur den psykiska ohälsan ökar. Det är viktigt med fler förebyggande åtgärder, säger folkhälsominister Maria Larsson (kd).

Därför satsar man nu på att höja kunskapen om hur man kan förebygga självmord. I satsningen skjuter man till 115 miljoner kronor. Som jämförelse räknar Räddningsverket med att det kostar samhället 18,7 miljoner kronor att förebygga ett självmord.

Riksförbundet Spes har länge kämpat för att vården av människor som är i riskzonen för självmord ska bli bättre. Nu reagerar man positivt på regeringens initiativ, men efterlyser mer pengar till psykvården.– Det behövs en rejäl satsning, precis som inom nollvisionen i trafiken, säger Margit Ferm på Spes

Pirjos son Johan tog sitt liv 1997. Pirjo försökte få tid hos en psykolog men väntetiderna var på flera månader.
Pirjos son Johan tog sitt liv 1997. Pirjo försökte få tid hos en psykolog men väntetiderna var på flera månader.Foto: Mattias Holgersson

Johan fick ingen hjälp – tog sitt liv

Våren 1997 tog Johan Stråte sitt liv. Hans mamma, Pirjo, märkte hur han tappade livslusten, fick svårt att sova och till slut inte kunde ta sig upp ur sängen.– Jag frågade Johan hur dåligt han mådde. Till slut frågade jag om han tänkte på att ta sitt liv, men han sa att det skulle han aldrig göra, berättar hon.

Pirjo försökte få tid hos en psykolog, men väntetiderna var på flera månader. Till sist fick Johan ångestdämpande medicin. Precis när den verkade få effekt skedde katastrofen.– Det var ingen som hade sagt till vare sig Johan eller mig att det är just då faran är som störst, säger Pirjo Stråte.

Pirjo Stråte tycker att informationen till anhöriga till psykiskt sjuka behöver bli bättre. Hon efterlyser mer terapi och bättre uppföljning av dem som söker hjälp för psykisk ohälsa.  

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Cato
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro