ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Självmord tar flest tonårsflickors liv

Jenny Sköld · 1 Mar 2013
Uppdaterad 1 Mar 2013

En stor rapport visar på samma dyster statistik över hela världen. Professor: "Ett uttryck för en enorm brist på jämställdhet".

klar

Artikellänk är kopierad

– Kvinnorna tar sitt liv av olika orsaker i olika delar av världen, men är ett uttryck för samma sak, nämligen den enorma bristen på jämställdhet, säger Hans Rosling, professor i global hälsa vid Karolinska universitetet.

Rapporten, The Global burden of disease, visar att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland tonårsflickor i hela världen. I den mest fertila åldersgruppen mellan 20 och 24 år är det bara förlossningsrelaterade skador konkurrerar ut självmord som vanligaste dödsorsak. 

Men Hans Rosling menar att orsakerna skiftar över världen.

– I länder i hela Asien är självmord ett uttryck för att de inte får välja att leva sitt eget liv. Det handlar inte om djupa depressioner utan panik och ångest över att tvingas tacka nej till en utbildning de kommit in på för att i stället gifta sig med grannens son och fortsätta arbeta på fälten.  

I Västeuropa har kvinnor helt andra rättigheter – men mer osynliga strukturer kan ligga bakom den psykiska ohälsan i våra utåt sett mer jämställda länder, menar Rosling. 

– Här handlar det mer om de roller som kvinnor försöker leva upp till, säger han. 

Centralamerika sticker ut något i dödsstatistiken för unga kvinnor. Där är mord den vanligaste dödsorsaken både bland tonårsflickor och för kvinnor i början av vuxenlivet.

– Men det är ett uttryck för samma sak nämligen kvinnornas brist på makt och rättigheter. Att hela tiden hålla tillbaka och inte kräva för mycket för att inte bli slagen, säger Hans Rosling. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro