ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Självmorden bland män ökar kraftigt på nyårsdagen

Valerie Kaspersen · 16 Dec 2018
Uppdaterad 16 Dec 2018
Nästan hälften av de män som begår självmord har inte haft kontakt med psykiatrin, säger Bo Runeson, professor och överläkare vid institutionen för klinisk neurovetenskap.

Nästan hälften av de män som begår självmord har inte haft kontakt med psykiatrin, säger Bo Runeson, professor och överläkare vid institutionen för klinisk neurovetenskap. Foto: Unsplash/ Clare Levine/ Centrum för psykiatriforskning


Tända ljus. Lukten av pepparkakor. Familjen som samlas och ett nytt år att ringa in. För en del betyder inte julledigheten gemenskap, utan ångest. Forskning visar även att flera män väljer att ta sina liv under nyårsdagen än andra dagar på året.

klar

Artikellänk är kopierad

Även om självmorden minskar är det fortfarande den ledande dödsorsaken bland män mellan 15 och 44 år. Under 2017 tog 1544 personer sina liv. Av dessa var 1063 män, enligt statistik från nuicidforskning och prevention (NASP).ationellt centrum för s

Självmord ökar under nyårsdagen

Enligt en undersökning från NASP ökar självmord kraftigt bland män under nyårsdagen.

– Det kan förklaras av flera faktorer. Delvis att minskningen som skedde under nyårsafton har skjutits över till nyårsdagen, säger Sebastian Hökby, doktorand och medförfattare till studien.

Varför man väljer att vänta med att ta sitt liv till nyårsdagen kan bero på flera saker. Ett av skälen kan vara det som kallas för ”the broken promise effect”. Alltså, att man har byggt upp höga förväntningar under året som sedan går i kras.

– Det i kombination med alkohol kan förhöja risken för självmord, säger Sebastian Hökby.

Män är överrepresenterade

Men varför män begår självmord i större utsträckning än kvinnor vet man inte exakt. Det finns flera olika teorier kring varför.

Men faktum kvarstår att män länge har varit överrepresenterade i självmordsstatistiken.

Det man har märkt är att alkoholen är en stor riskfaktor, speciellt för de som har en förhöjd risk när det gäller självmord.

– Fler män missbrukar alkohol än kvinnor och alkoholen har ofta bidragit till att män begår självmord. De använder sig även ofta av dödligare metoder, såsom skjutning eller hängning, säger Bo Runeson, professor och överläkare vid institutionen för klinisk neurovetenskap och fortsätter:

– Och nästan hälften av de män som begår självmord har inte haft kontakt med psykiatrin.

Söker sällan hjälp

Generellt söker pojkar och män hjälp för psykisk ohälsa i mindre utsträckning än flickor och kvinnor. Det kan delvis bero på en stigmatiserad syn på psykisk ohälsa och den traditionella mansrollen.

– Jag tror att det lever kvar en slags motvilja hos pojkar och män att söka hjälp. De är tveksamma till om det funkar. Man kanske heller inte vill erkänna för omgivningen att man har problem, säger Bo Runeson.

Det finns alltså inte en universell förklaring eller lösning på problemet. Men en kombination av bättre vård och förebyggande insatser och att tabun luckras upp kan vara en bra början.

– Det är viktigt att begränsa åtkomsten av dödliga medel. Man behöver även stärka vårdkedjan för män som begår självmordsbesök. Sedan handlar mycket om förebyggande insatser i skolan och höja allmänhetens kunskaper kring självmord, säger Sebastian Hökby.

– Jag tror att behövs en stor attitydförändring, genom att man visar på att det finns god hjälp att få, säger Bo Runeson.

pil
Här kan du söka hjälp:

SjälvmordslinjenHemsida: www.mind.seTelefon: 90101

Jourhavande medmänniska Hemsida: www.jourhavande-medmanniska.seTelefon: 08 – 702 16 80

Hjälplinjen Telefon: 0771-22 00 60

ÄldrelinjenTelefon: 020-22 22 33

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro