ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Självmordsbenägen sattes på väntelista – tog sitt liv

Evelina Olsson · 12 Dec 2013
Uppdaterad 12 Dec 2013

En man kontaktade vuxenpsykiatrin och berättade att hans liv var i spillror och att han ville prata med en psykolog. Men istället för att få akut hjälp sattes han upp på en väntelista. Han tog sitt liv två månader senare.

klar

Artikellänk är kopierad

Händelsen har nu granskats av IVO som nu kräver att vårdgivaren bland annat tittar närmare på den rådgivning som ges till patienter per telefon. 

Det var i september förra året som mannen ringde in och pratade med den rådgivande sjuksköterskan vid vuxenpsykiatrin i Mellansverige. Han berättade om sina humörsvängningar, sin bipolära sjukdom och om att hans liv var i spillror. Mannen hade sedan tonåren haft kontakter med barn- och ungdomspsykiatrin och även flera kontakter med vuxenpsykiatrin i samband med tidigare självmordsförsök. Han uppgav i samtal med sjuksköterskan att han ville prata med en psykolog. 

Den internutredning som gjort visar att inga frågor som självmordsrisk ställdes under detta samtal, trots mannens historik. Inte heller gjordes det någon prioritering eller riskbedömning av mannens situation och hans bipolära sjukdom. 

IVO kräver nu att den berörda vårdgivaren redovisar hur man tänkt sig förebygga att liknande händelser inträffar. 

I interutredningen som IVO tittat närmare på i sitt beslut framgår det bland annat att trycket på psykiatrin telefonrådgivning är stort. 

”Det ringer oavbrutet”, framgår det i utredningen.

Bilden bekräftas av vårdchefen på den aktuella mottagningen. 

– Det är väldigt hög belastning, inte bara hos telefonrådgivningen utan inom hela psykiatrin. Antalet patienter har ökat de senaste åren, säger verksamhetschefen till Metro.

Verksamhetschefen anser dock inte att den rådgivande sköterskan nonchalerat mannens telefonsamtal. 

– Det framgick inte i samtalet att mannen var självmordsbenägen. Uttalandet om att hans liv var i spillror handlade om något helt annat, säger verksamhetschefen.  

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro