ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Självmordsbomb vid turisthotell

Clarence Frenker, Emmelie Wallroth och TT · 30 Okt 2013
Uppdaterad 30 Okt 2013

Självmordsbombaren försökte först ta sig in på hotellet i den tunisiska turistorten. Men när han blev stoppad av dörrvakterna gick han ut på stranden – där han sprängde sig själv till döds. Fem personer har gripits misstänkta för inblandning i attackerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvarlevorna efter mannen som sprängde sig själv vid hotellet i Sousse.
Kvarlevorna efter mannen som sprängde sig själv vid hotellet i Sousse.Foto: Mohamed Amine ben Aziza/Reuters

Men han stoppades i dörren av hotellets vakter, rapporterar franska Le Monde. Då gick självmordsbombaren till den öde stranden och sprängde sig själv till döds.Det var på onsdagsförmiddagen som självmordsbombaren försökte ta sig in på det fyrstjärniga hotellet Riadh Palms i turistorten Sousse i Tunisien.

Inga andra personer rapporteras ha skadats. Hotellgästerna har erbjudits vård för chocktrauman efter händelsen. Sousse är ett populärt semestermål bland svenskar under vår, sommar och höst.

– Vi väntar just nu på en rapport från personal på plats. De jobbar för fullt, säger Staffan Jansson, marknadsansvarig på resebyrån Detur som har 101 gäster plus personal i Sousse.

Bolaget har inga gäster på det drabbade hotellet och i nuläget har Jansson ingen aning om hur mycket gästerna märkt av det inträffade.

Resebolaget Ving meddelar att man inte har några resenärer på plats.

Enligt den svenska researrangören Apollo som hade hotellet i sitt utbud i somras befann sig inga svenskar på plats vid explosionen, som ska ha inträffat på stranden utanför.

– Säsongen är över för vår del så vi har inga gäster kvar där nere. Vi tog hem våra sista svenskar för en vecka sedan, säger Åsa Johnsson, informatör på Apollo.

Flera av de större researrangörerna har Tunisien i sitt sommarutbud.

För Apollos del kommer dock landet vara struket ur katalogen nästa år.

– Tunisien tog en ganska stor smäll efter den arabiska våren, så efterfrågan från Sverige har varit lite upp och ner, säger Åsa Johnsson.

Även i Monastir, bara någon mil sydost om Sousse, har en självmordsbombare försökt slå till. Men attacken, som verkade riktad mot president Habib Bourguibas mausoleum, avvärjdes, rapporterar tunisisk radio enligt AFP.

Bourguiba var president fram till 1997, och dog år 2000.

Senare meddelade tunisiska säkerhetsstyrkor att man har gripit fem personer misstänkta för delaktighet i de misslyckade attackerna. TT rapporterar att det rör sig om salafister, betecknade som terrorister.  Enligt myndigheterna har de koppling till al-Qaida.

Under gårdagen ökades säkerheten vid flera turisthotell i Tunisiens huvudstad Tunis av rädsla för fler attacker.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker, Emmelie Wallroth och TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro