ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Självmordsbombaren i Stockholm kan ha haft hjälp – Säpo mörkade

Johan Wikén · 29 Sep 2015
Uppdaterad 29 Sep 2015
Den 11 december 2010 smällde det i centrala Stockholm. Mitt i julhandeln.

Den 11 december 2010 smällde det i centrala Stockholm. Mitt i julhandeln. Foto: TT


Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab kan ha fått hjälp när han byggde bomberna som skakade Stockholm den 11 december 2010. Det framgår av en hemlig FBI-rapport som SVT:s Uppdrag granskning” har tagit del av.

klar

Artikellänk är kopierad

Även en bil var riggad med en bomb, men bombaren misslyckades med att utlösa den. Bilen sattes dock i brand.
Även en bil var riggad med en bomb, men bombaren misslyckades med att utlösa den. Bilen sattes dock i brand.Foto: TT

För snart fem år sedan utförde Taimour Abdulwahab bombdåden i Stockholm. Två explosioner, en på Olof Palmes gata och en på Bryggargatan. En person dog i explosionerna, Taimour Abdulwahab själv.

När utredningen efter dådet presenterades förra året framkom det att Abdulwahab kan ha hittat instruktioner till hur man bygger bomber på egen hand i en webbtidning.

►LÄS MER: Nej, det här är inte en IS-krigare som utger sig för att vara flykting

Nu kan SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöja uppgifter ur en hemligstämplad FBI-rapport om självmordsdådet – som talar för att självmordsbombaren kan ha tränats och fått hjälp att bygga bomben.

– Detta talar emot det som framkommit tidigare, att självmordsbombaren agerat helt på egen gång. Det är märkligt att man valt att inte berätta om det här. Det handlar om relevanta uppgifter som förändrar helhetsbilden av den här händelsen, säger Magnus Ranstorp, som forskar om terrorism på Försvarshögskolan, till ”Uppdrag granskning”.

I FBI-rapporten bedömer bombexperterna att bombernas konstruktioner var ”sofistikerade” och att de byggts på ett sätt som tidigare var okänt för FBI. Enligt SVT ska åklagaren Agneta Hilding Qvarnström samt Säpo känt till rapporten. Men den hemligstämplades.

►LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook

Åklagaren Agneta Hilding Qvarnström erkänner att de undanhöll information på presskonferensen när utredningen presenterades.

– Jag kan inte svara på varför vi inte berättade det. Jag tänkte helt enkelt inte på det. Det finns säkert andra saker som vi borde ha berättat också som vi inte kom ihåg att berätta, säger hon till ”Uppdrag granskning”.

UG:s reporter: FBI-rapporten talar ju emot den bilden, det borde ni väl ha berättat?

– Mm. Jag tycker nog att de här bilderna går väl ihop. Jag tycker inte att det ena utesluter det andra. Men det kanske du tycker. Men det tycker inte jag, säger åklagare Agneta Hilding Qvarnström.

"Uppdrag granskning" om bombdåden i Stockholm sänds på SVT1 klockan 20.00 på onsdag.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro