ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Självsäker ep från Naomi Pilgrim

metro · 31 Jan 2014
Uppdaterad 31 Jan 2014

En uppdaterad svensk version av Sade och en nedvärderad Zlatan som singeldebuterar. Det är veckans musikmåste och musikvärsting.

klar

Artikellänk är kopierad

Naomi Pilgrim.
Naomi Pilgrim.Foto: Pressbild

Metros recensenter har också lyssnat på Nina Perssons solodebut, Ak von Malmborg och upptäckt statsminister Reinfeldt i grabbiga Sisters video.

Naomi Pilgrim - ”Naomi Pilgrim EP”

EP

Betyg: 4

Som liten kunde Naomi Pilgrim inte somna utan att höra Sade. Hon väcker oss som en uppdaterad motsvarighet. Och det med en tillbakalutad självsäkerhet som gör den här ep:n så självklar. 

Trummisen och producenten Fredrik Okazaki Bergström (som arbetat med Robyn och Oskar Linnros) har gett Naomi Pilgrim en trygg men samtidigt händelserik värld för hennes soulpop att vistas i. Genombrottet i bloggvärlden kom över en natt i höstas med ”No gun”, men resan dit har varit lång. 

Naomi Pilgrim, bosatt i Hägersten, började sjunga i 14-årsåldern, men skivdebuten kom först när hon fyllt 29. Rutin har hon skaffat i kören bakom Lykke Li och Agnes. 

Synd bara skivan endast innehåller två nya spår.

PETER LINDHOLM 

Lyssna här

AK von Malmborg med Ane Brun - ”Ljuset”

Video

Betyg: 4

Utropstecknet på nya albumet ”Hens majestät AK von Malmborg” har väl egentligen ingenting att med Stockholms pridefestival att göra, men det är ett genidrag att låta festivalens parad illustrera duetten med Ane Brun.

Vackra ”Ljuset” får ett extra lyft av den enkla videon som genom ett drömskt filter fångar och förstärker känslan i låten och får den att dröja kvar. Ensam är skör, kärlek och samhörighet ger styrka.

I övrigt är det ett ambitiöst och självutlämnande popalbum, som dock inte berör lika mycket som debuten.

PETER LINDHOLM 

Titta här

Sister - ”My enemy”

Video

Betyg: 3

Läder, absurda mängder nitar och elborrar mot tinningen: Stockholms Sister landar i gränslandet mellan punk och hur det lät i början av 90-talet, när hårband som Skid Row tuffade till sig.

Stundom väl stereotypt fritidsgårdsriffande, men ingen video som mixar Reinfeldt med John Wayne Gacy kan underkännas helt. Snyggt!

CHRISTOFFER RÖSTLUND 

Titta här

Nina Persson - ”Animal heart”

Album

Betyg: 2

Det är svårt med Nina Persson. Hon verkar vara en utmärkt och trevlig person, och hennes tjugoåriga cv är naturligtvis imponerande. Det är bara det att ingenting hon är inblandad i talar till mig.

Inte heller detta (som trots A Camp kallas solodebut). Ingenting sticker ut, ingenting väcker någon känsla, hennes ljusa, lätta röst viskar inte ens något spännande.

”Animal heart” är en händelselös om än kompetent lunk från början till slut.  Fans kan säkert finna tryggt nöje i det här, men jag är tyvärr inte ett av dem.

MARIA FORSSTRÖM 

Lyssa här

Zlatan med Day - ”Du gamla du fria”

Singel

Betyg: 0

Med självbiografin fick han en ny generation att läsa böcker. Debutsingeln ”Du gamla och fria” kan få samma effekt. En generation av tondöva kan få för sig att Zlatans slappa bilhandlarrecitation till Max Martins hissversion av nationalsången har med musik att göra.

Vi är alla medvetna om att detta är reklammusik, men varför släppa den som singel och svärta ned ned Max Martin stilfulla cv (han fick sin sjuttonde listetta i USA den här veckan)? Så hemskt att den får mig att vilja skjuta alla kronhjortar i Lappland - om det fanns några där. 

Men Zlatan är inte ensam om det hopplösa i att försöka uppdatera en gammal nationalhymn. Vit makt-band har gjort det tidigare och när Dogge Doggelito solodebuterade gjorde han - tillsammans med Calle Moraeus - misstaget att sjunga istället för rappa.

I USA har det skett så många havererade försök att tidningarna årligen fylls av topplistor över  värsta plågsamma nationalsång. Ständig etta de senaste åren  har skådespelerskan Roseanne Barr varit.

PETER LINDHOLM

Lyssna här

Dogge Doggelitos version här

Roseanne Barrs utskällda version här

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro