ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sjöberg kritisk till friidrottsförbundets agerande: Helt sjukt”

Filip Joelsson · 24 Nov 2017
Uppdaterad 24 Nov 2017

Under torsdagen berättade friidrottsstjärnan Moa Hjelmer öppet att hon våldtagits under Finnkampen. Svenska friidrottsförbundets första besked om att inte utreda ärendet får nu hård kritik av Patrik Sjöberg. Som förälder kan jag verkligen överväga om jag ska låta mina barn syssla med friidrott”, säger Sjöberg i SVT:s Morgonstudion.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Hjelmer berättade via sin Instagram att hon våldtogs av en annan idrottare under tävlingen Finnkampen för sex år sedan.

”Han är betydligt äldre än mig och han är gift, jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom. Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig”, skriver hon.

Svenska Friidrottsförbundet gick i ett första skede ut med att de inte skulle tillsätta en egen utredning om vad som hänt.

– Nej, vi kommer inte att göra en polisutredning själva. Det har vi inte kompetens för, och det vore fel, vi skulle kanske till och med kunna förstöra för en sån. Och om Moa skulle vara obekväm med det skulle jag rekommendera att vi helt enkelt stöttar henne, sade Björn O Nilsson, ordförande i Svenska friidrottsförbundet, till Expressen.

Beskedet fick före detta höjdshoppsstjärnan Patrik Sjöberg, som själv tidigare råkat ut för sexuellt utnyttjande av sin tränare, att reagera starkt i SVT:s Morgonsoffan under fredagen.

– Uttalandet om att ni inte ska utreda låter helt sjukt. Som förälder kan jag verkligen överväga om jag ska skicka mina barn till friidrotten när ni inte tycker att detta är på ert bord. Ni borde absolut tillsätta en utredning. Jag fick reda på vem killen var efter en halvtimma, ni måste ju också veta vem det är, säger Patrik Sjöberg.

Fiidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson, som också medverkade i Morgonsoffan, svarade med att berätta att man efter ett krismöte beslutat sig för att påbörja någon typ av extern utredning angående våldtäkten.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro