ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sjöfyllelagen har tagit skruv – färre fall i år

Fredrik Beckman · 21 Aug 2011
Uppdaterad 21 Aug 2011
Snart firar den nya, skärpta, sjöfyllerilagen ett år. Lagen har gett goda resultat med många dömda.

Snart firar den nya, skärpta, sjöfyllerilagen ett år. Lagen har gett goda resultat med många dömda. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX


Fortsatt mycket fylla på sjön – men fler förare är nyktra. Få båtolyckor i sommar. Kustbevakningen: Man har accepterat lagen”.

klar

Artikellänk är kopierad

I år är andra sommaren med den nya sjöfyllerilagen, samma regler som för bilkörning för snabba eller stora fritidsbåtar. Och lagen har tagit skruv. Kustbevakningen ser en tydlig trend. – Alkoholkonsumtionen har nog inte gått ner, man har börjat med fyllechaufförer. En i gänget får hålla sig nykter, precis som man gör på land, säger Gunnar Persson, förundersökningsledare på Kustbevakningen i Göteborg. – Vi möter ofta gäng med glada festprissar som varit på krogsväng, men föraren är nykter. Självklart sker grundstötningar fortfarande, men andra incidenter har minskat, säger Persson. Det gäller framför allt olyckor. – Vi har inte haft några båtkollisioner mellan fritidsbåtar eller att man hamnar fel i farled och råkar ut för olyckor med större båtar i sommar, vad jag kan påminna mig om. Det är anmärkningsvärt med så mycket trafik av större båtar som det är i Göteborg. De få olyckorna tillskriver han det ökade antalet nyktra båtförare. – Jag tror att man har accepterat den nya lagen. Det blir mindre incidenter när det är färre alkoholpåverkade personer som kör båt. Man har ett bättre omdöme, helt enkelt. Kustbevakningen har tagit något färre fulla förare i år jämfört med i fjol på Västkusten. Sjöpolisen har dock tagit betydligt fler. Det kan bland annat förklaras med att sjöpolisen har fått fler båtar, bland annat en snabbgående så kallad rib-båt. – Det blir lättare att göra sitt jobb om man har två båtar istället för en, säger Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro