ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sju av tio företag vill inte ha anställda med slöja

metro · 10 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

• Sju av tio företag vill inte att anställda bär slöja eller turban på jobbet • Småföretagare mest skeptiska • DO: De skulle nästan säkert bryta mot lagen.

I SEB:s Företagarpanel har 1 300 små och mellanstora företag fått svara på vilka egenskaper de väljer och väljer bort hos en blivande anställd.

På frågan om hur de ser på religiösa kläder som slöja och turban svarar sju av tio att det är otänkbart eller att de helst inte vill att de anställda ska bära dem.

– Siffran är anmärkningsvärd .Det är inte olagligt att svara i en enkät, men om företagen agerade utifrån det i samband med en anställning skulle de nästan säkert riskera att bryta mot lagen, säger Torbjörn Andersson, chef för arbetslivsenheten på Diskrimineringsombudsmannen, DO

Det enda undantaget lagen ger för att stoppa religiös klädsel är då säkerheten äventyras, till exempel när det gäller turban i stället för hjälm i en gruva.

Enligt DO finns ett stort mörkertal för religiös diskriminering på jobbet. Företagens attityd i SEB:s undersökning tyder på att det antagandet stämmer.

– Kläderna är ett sätt att visa sin tro inom bland annat islam, så det innebär att man inte har rätt att tro vad man vill, säger Torbjörn Andersson.

Störst är motståndet mot religiösa attribut bland företag med mindre än nio anställda. Där vill fyra av fem helst inte eller absolut inte att deras anställda bär slöja eller turban.

– Det kan bero på att man blir mer skeptisk till det som sticker ut om det inte är så många som jobbar på ett företag, säger Ingela Hemming, företagarekonom på SEB, som ställt frågan till företagen.

Fakta/Lagen förbjuder arbetsgivaren att diskriminera på grund av religion, och tvingar också företaget att arbeta aktivt mot att förebygga att diskriminering sker.

Frågan: • Hur ser du på att anställda har synliga attribut som religiöst betingade klädesplagg (såsom slöja, turban)?

Otänkbart: 40 procentHelst inte: 32 procentInga synpunkter: 28 procent.

Källa: SEB:s Företagarpanel.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro