ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sju röster skiljer C och SD för sista mandatet

David Peterson · 11 Sep 2018
Uppdaterad 11 Sep 2018
Sju röster skiljer C och SD för sista mandatet

Sju röster skiljer C och SD för sista mandatet Foto: IBL


Endast sju röster skiljer mellan Centerparitet och Sverigedemokraterna i ett valdistrikt i Västra Götaland. Det är samma distrikt som först rapporterade fel röster, skriver Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Det skiljer endast två mandat mellan de rödgröna och Alliansen i riksdagen. De rödgröna leder i nuläget med 144 mandat mot Alliansen 142.

I det valdistriktet i Västra Götaland som först felrapporterade rösterna skiljer det endast sju röster mellan Centerpartiet och Sverigedemokraterna, rapporterar Sveriges Radio. 

– Det är väldigt jämnt mellan Sverigedemokraterna och Centerpartiet om sista mandatet. Hade Centerpartiet haft sju röster till, hade de fått det sista mandatet, istället för Sverigedemokraterna, säger Svante Linusson, professor i matematik vid KTH och även sakkunnig till valprövningsnämnden, till radion.

Kan bli lottning

Oftast brukar det skilja flera hundra röster mellan partierna, enligt Svante Linusson.

– Men det kan skilja på bara ett par röster, det kan till och med bli lika, då säger lagen att är det lotten som avgör vem som får det sista mandatet, säger han till Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro