ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sju scenarion – det här kan hända med budgeten och Löfvens regering

Åsa Larsson · 2 Dec 2014
Uppdaterad 2 Dec 2014
Först ska Sverigedemokraterna meddela om de tänker rösta på Alliansens budgetförslag eller lägga ner rösterna. Detta har de sagt ska ske efter ett möte klockan 16 på tisdag.

Först ska Sverigedemokraterna meddela om de tänker rösta på Alliansens budgetförslag eller lägga ner rösterna. Detta har de sagt ska ske efter ett möte klockan 16 på tisdag. Foto: Claudio Bresciani/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Scenario 1: Om SD lägger ner sina röster så går budgeten igenom.
Scenario 1: Om SD lägger ner sina röster så går budgeten igenom.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Scenario 2: Om SD röstar på Alliansens förslag så faller regerings budget och statsminister Stefan Löfven blir sittande med en borgerlig budget.
Scenario 2: Om SD röstar på Alliansens förslag så faller regerings budget och statsminister Stefan Löfven blir sittande med en borgerlig budget.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Scenario 3: Det blir ingen omröstning på onsdag, utan riksdagen återremitterar budgeten till finansutskottet. Då följer nya förhandlingar om budgeten.
Scenario 3: Det blir ingen omröstning på onsdag, utan riksdagen återremitterar budgeten till finansutskottet. Då följer nya förhandlingar om budgeten.Foto: Janerik Henriksson/TT
Scenario 4: Frågan går tillbaka till finansutskottet och förhandlingarna fortsätter. Om Löfven inte får ordning på situationen inom en vecka så kommer man att behöva fortsätta använda det här årets budget tills dess att en ändringsbudget kan röstas igenom.
Scenario 4: Frågan går tillbaka till finansutskottet och förhandlingarna fortsätter. Om Löfven inte får ordning på situationen inom en vecka så kommer man att behöva fortsätta använda det här årets budget tills dess att en ändringsbudget kan röstas igenom.Foto: Yvonne Åsell/TT
Scenario 5: Budgetomröstningen slutar med att Löfven står med en borgerlig budget och han avgår. Då går frågan tillbaka till talmannen. Han bestämmer vem som ska få nytt uppdrag att bilda regering och han kan välja att låta Löfven försöka på nytt. Talmannen har fyra chanser på sig att få igenom en statsminister. Därefter blir det automatiskt extraval.
Scenario 5: Budgetomröstningen slutar med att Löfven står med en borgerlig budget och han avgår. Då går frågan tillbaka till talmannen. Han bestämmer vem som ska få nytt uppdrag att bilda regering och han kan välja att låta Löfven försöka på nytt. Talmannen har fyra chanser på sig att få igenom en statsminister. Därefter blir det automatiskt extraval.Foto: Henrik Montgomery/TT
Scenario 6: Misstroendeförklaring mot statsministern. Kräver att en majoritet av riksdagens ledamöter röstar för.
Scenario 6: Misstroendeförklaring mot statsministern. Kräver att en majoritet av riksdagens ledamöter röstar för.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Scenario 7: Det blir extraval. Flera vägar leder till extraval, bland annat misstroendeförklaring, att Löfven avgår eller att regeringen själv utlyser extraval. Det ska hållas tidigast 29 december och senast inom tre månader från och med extravalsbeslutet.
Scenario 7: Det blir extraval. Flera vägar leder till extraval, bland annat misstroendeförklaring, att Löfven avgår eller att regeringen själv utlyser extraval. Det ska hållas tidigast 29 december och senast inom tre månader från och med extravalsbeslutet.Foto: Jessica Gow/TT

Hänger du med i politiken? I veckan samlas riksdagen för att försöka avgöra budgetfrågan – Metro har låtit statsvetaren Leif Lewin och politiska analytikern Stina Morian reda ut vad som kan hända nu. Här är de olika scenarierna.

Regeringen, Alliansen och Sverigedemokraterna har alla ett budgetförslag. Praxis är att man röstar på sitt eget budgetförslag och lägger ner rösterna när det gäller andras förslag – men möjligheten finns att rösta på varandras förslag. Man kan även lägga ner rösterna för det egna förslaget.

Tisdag 2 december:  Nu väntas SD meddela om de tänker rösta på Alliansens budgetförslag eller lägga ner rösterna. Detta har de sagt ska ske efter ett möte klockan 16 på tisdag.

Onsdag 3 december: Riksdagen samlas och budgetförslagen som lagts fram ställs mot varandra efter en debatt i kammaren.

Scenario 1:Regeringens budget går igenom

Om SD lägger ner sina röster så går budgeten igenom. Även Alliansen kan här avstå från att rösta på sitt eget förslag.

Scenario 2:Alliansens budget går igenom

Om SD röstar på Alliansens förslag så faller regerings budget och statsminister Stefan Löfven blir sittande med en borgerlig budget.

Detta kommer Löfven troligtvis att vilja undvika och kan under riksdagssamlingen på onsdag be riksdagen att skicka tillbaka budgeten till finansutskottet.

Scenario 3:Budgeten återremitteras till finansutskottet

Då följer nya förhandlingar om budgeten. Om det här förslaget till budget ska slå in vid årsskiftet så kan dessa förhandlingar inte dra ut på tiden för mycket. Löfven har uppskattningsvis en vecka på sig för att lösa situationen i det läget, enligt Camilla Holmén, föredragande i finansutskottet.

Scenario 4: Förhandlingarna fortsätter in i nästa år

Men förhandlingarna kan också fortsätta i det läget. Misslyckas Stefan Löfven att förhandla sig till en budget som riksdagen godkänner i tid så används den gamla budgeten. Skulle förhandlingar fortfarande pågå nästa år så kan en så kallad ändringsbudget röstas om då. Här finns inga tidsgränser och situationen har aldrig uppstått förr.

Men tillbaka till onsdagens omröstning om budgeten: Om Löfven inte får igenom regerings budget utan blir fast med Alliansens förslag så kan regeringen utlysa extraval eller avgå. Om Stefan Löfven avgår kan han inte utlysa ett extra val. 

Scenario 5: Stefan Löfven avgår

Om Löfven avgår så går frågan tillbaka till talmannen. Han bestämmer vem som ska få nytt uppdrag att bilda regering och han kan välja att låta Löfven försöka på nytt. Talmannen har fyra chanser på sig att få igenom en statsminister. Därefter blir det automatiskt extraval.

Scenario 6: Misstroendeförklaring

Om minst 35 riksdagsledamöter går ihop och föreslår det så kan riksdagen rösta om en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Den går igenom om en majoritet av riksdagen röstar för – då skulle Alliansen och SD båda behöva rösta för.

Scenario 7: Det blir extraval

Det finns flera vägar till extraval. Det ska det hållas tidigast 29 december och senast inom tre månader från och med extravalsbeslutet. Det som händer då är att riksdagen upplöses och Löfven får leda en så kallade expeditionsministär, en regering som bara sköter den löpande verksamheten och inte kommer med några nya förslag. Extra val har bara hållits vid ett tillfälle, 1958.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro