ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sju tecken på att Alliansen knakar i fogarna

Linnea Bergman · 12 Nov 2018
Uppdaterad 12 Nov 2018
Alliansen är oeniga i regeringsfrågan, något som gjort att spekulationerna om Alliansens framtid blivit mer intensiva.

Alliansen är oeniga i regeringsfrågan, något som gjort att spekulationerna om Alliansens framtid blivit mer intensiva. Foto: IBL.


Är Alliansen död? I veckans statsministeromröstning ställs frågan på sin spets. Spekulationerna kring om det är slut med de fyra partiernas samarbete är just nu intensiva.

klar

Artikellänk är kopierad

Olika bilder av SD:s inflytande

Konflikten inom Alliansen har sin grund i om partierna kan tänka sig att tillsammans bilda en regering som släpps fram av SD, och om den regeringen i så fall skulle bli beroende av partiet. Ulf Kristersson menar att hans regeringsalternativ inte behöver bli beroende av Sverigedemokraterna, något som Liberalerna och Centerpartiet inte håller med om.

”Pudelns kärna handlar om relationen och beroendet till SD,” som Annie Lööf förra veckan uttryckte det för Dagens Nyheter.

Bråket om ordförandeposterna

Regeringsfrågan ställer nu Alliansens vara eller inte vara på sin spets. Men spekulationerna om hur stora skiljelinjerna mellan partierna egentligen är pågick även innan valet.

Ett tydligt exempel var meningsskiljaktigheterna kring om att ge SD ordförandeposter i riksdagens utskott efter valet. Först kom SVT med nyheten om att Alliansen öppnade upp för att SD skulle kunna få ordförandeposter. Men kort därefter backade både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) från det.

Efter valet i september meddelade Alliansen att de kommit överens med Socialdemokraterna om att ordförandeposterna i utskotten ska ledas av partirepresentanter från de stora blocken, vilket gör att Sverigedemokraterna utesluts.

Flirten över blocken

Både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) drar i Liberalerna och Centerpartiet inför regeringsbildningen.

Och trots att Annie Lööf sagt att hon helst vill se en alliansregering har varken hon eller Liberalernas Jan Björklund stängt dörren till Socialdemokraterna eller Miljöpartiet. På en pressträff i oktober sa exempelvis Annie Lööf att hennes andrahandsalternativ är en samlingsregering med ett eller flera allianspartiet och Socialdemokraterna. Jan Björklund har alltmer börjat röra sig åt Socialdemokraterna, rapporterade Expressen förra veckan efter uppgifter från källor inom Liberalerna.

Statsministersveket

Moderatledaren Ulf Kristersson ska bli nästa statsminister, var Alliansens mantra inför valet. Men nu har även Annie Lööf seglat upp som en allt tydligare kandidat. Jan Björklund har upprepade gånger lyft fram partiledarkollegan som en tänkbar statsministerkandidat, något han bland annat sa i TV4:s Nyhetsmorgon i fredags. Inte heller Annie Lööf själv avfärdar helt idéen. Om Ulf Kristersson röstas ner som statsminister i veckan, skulle turen kunna gå till Stefan Löfven. Om även han röstas ner skulle den tredje turen kunna gå till just Annie Lööf, tror en del bedömare.

Lööfs sonderingschans stoppades – av Moderaterna

Stefan Löfvén fick sondera, Ulf Kristersson fick sondera. Men Annie Lööf fick inte sondera. Efter de två första sonderingsrundorna höjdes röster för att det kunde vara läge att även ge Centerledaren en chans. I stället meddelade talmannen Andreas Norlén att det inte skulle bli några fler sonderingsrundor i det här läget.

När han fick frågan om varför Annie Lööf inte fick chansen bekräftade talmannen att Moderaterna hade motsatt sig förslaget, något som inte bidragit till att minska spänningarna mellan partierna.

Kristerssons himmel föll ner

De fyra partierna i Alliansen ska bilda en gemensam regering. Det var budskapet innan valet. När Ulf Kristersson (M) då fick frågan i Sveriges Radio om hur han såg på att bilda en moderat enpartiregering svarade han att han inte hade några sådana planer över huvud taget. På frågan om det var ett löfte svarade han: ”Nej, men alltså om himlen faller ner…”

Nu öppnar Ulf Kristersson upp för en 3-2-1-lösning –där inte alla Allianspartier behöver ingår – och trots att himlen inte fallit ner verkar idén om en minoritetsregering med endast Moderaterna inte längre lika främmande.

Även väljarna är splittrade

Det är inte bara partiledarna inom Alliansens som inte är överens. Även partiernas väljare har olika åsikter om hur regeringsfrågan borde skötas, något som flera undersökningar har visat på efter valet.

I Aftonbladet/Inizios undersökning från i oktober sa exempelvis 92 procent av Centerpartiets väljare att de tyckte att Alliansregeringen skulle hämta stöd från Socialdemokraterna, jämfört med 6 procent som tyckte att de i stället borde hämta stöd hos Sverigedemokraterna. Bland Kristdemokraternas väljare var samma siffror 29 procent för stöd av Socialdemokraterna, och 75 procent för stöd av Sverigedemokraterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro