ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sju tips – så får du upp lönen

Nina Jansdotter · 3 Mar 2015
Uppdaterad 3 Mar 2015

Förbered dig väl, öva på argumenten och tänk långsiktigt. Då har du större chans att få den lön du förtjänar. Här är Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotters bästa tips inför löneförhandlingen.

klar

Artikellänk är kopierad

Öva på argumenten och tänk långsiktigt. Att löneförhandla är något du blir bättre på för varje gång du gör det.
Öva på argumenten och tänk långsiktigt. Att löneförhandla är något du blir bättre på för varje gång du gör det.Foto: Alamy

1. Tänk tillbaka Se löneförhandlingen som en övning i att förhandla, något du kommer att bli bättre på för varje gång du gör det. Börja därför med att tänka ­tillbaka på tidigare löneförhandlingar. Vad fungerade då, vad ­fungerade inte alls, och vad kan du i så fall göra annorlunda den här gången för att få önskat ­resultat? 

2. Kolla lönelägetlönestatistiklönesättningenriktmärkeFörsök ta reda på vad personer med liknande jobb har för inkomst. Sök ­information på ­nätet, och kolla från fack­­för­bunden eller fråga fack­klubben på ­arbetsplatsen, om det finns en. Men kom ihåg att är ­individuell. Det finns många faktorer som påverkar lönen både uppåt och neråt för samma typ av tjänst. Statistik och ­andras anställdas lön ska därför inte användas som ­argument i förhandlingen, utan som ett .

3. Sätt dina mål Sätt ett mål för vilken lön du vill ha. Utgå gärna från två nivåer. För det första en lägsta nivå som du inte vill gå under, annars säger du upp dig. För det andra en nivå som du är beredd att acceptera och tror att du har möjlighet att uppnå. Men försök gärna lägga på några extra tusenlappar. Peppa dig själv genom att tänka på att det finns personer med liknande jobb som tjänar betydligt mer än vad du gör.

4. Lista dina bästa argument Ta fram några huvudargument för varför du ska ha högre lön. Här bör du satsa på hårda fakta. Att du ”är bra på ditt jobb och alltid levererar” är luddigt. Specificera i stället exakt vad du är bra på, hur du uppfyllt eller överträffat målen, och vilka ansvarsområden du har. Mer ansvar brukar innebära högre lön. Berätta också hur du utvecklats sedan sist och vilket värde du kommer att tillföra framöver.

5. Träna och få feedback Rollekar kan lära oss mycket. Låt någon annan leka ”chefen som inte alls vill höja lönen”, så att du kan öva på dina argument och få feedback på hur du kan bli ännu mer trovärdig. Byt gärna roller också så att du får sätta dig in i chefens argument. Fråga även andra som du vet är bra på löneförhandling. Hur gör och tänker de i ­stundens hetta?

6. Fråga vad som krävs Känner du att du inte får gehör för dina argument? Eller har du kanske inte presterat tillräckligt bra på jobbet för att faktiskt höja lönen? Blicka framåt. Fråga vilka konkreta mål som behöver uppfyllas för att du ska kunna få högre lön, och skriv ner dem. Se till att uppfylla målen under året, och när det är dags för nästa löneförhandling tar du med dig anteckningarna och visar att du levererat det som sades vara viktigt. 

7. Var professionell Även om ni inte kommer överens är det viktigt att du agerar professionellt. Är du osäker på om du budet känns okej? Be om betänketid. Håll huvudet kallt, använd inte känslomässig utpressning, och hota inte med att säga upp dig. Det kan visserligen vara –effektivt, men då måste du vara beredd att verkligen gå om det blir ett nej. Att stanna kvar ändå är en dålig karriärstrategi, och det brukar faktiskt vara bra för löneutvecklingen att byta jobb ofta. 

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Jansdotter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro