ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sju tips: Så underlättar du för barnen vid en separation

Linnea Bergman · 15 Jan 2018
Uppdaterad 15 Jan 2018
Som förälder kan du göra mycket för att göra separationen så bra som möjligt för barnen.

Som förälder kan du göra mycket för att göra separationen så bra som möjligt för barnen. Foto: Alamy.


En separation behöver inte bli ett trauma för livet för era barn. Metro har sammanställt sju tips för hur ni gör situationen så bra som möjligt för barnen.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Så berättar ni

Ta inte upp med barnen om ni bara funderar på en skilsmässa. Men när ni väl bestämt er, berätta tidigt så att barnet inte riskerar att få höra om det av någon annan först. Ni kan berätta tillsammans eller en av er. Anpassa er efter barnets ålder. För lite äldre barn kan ni förklara att ni tror att det blir bättre för alla om ni flyttar isär eftersom det till exempel blir mindre bråk då. Belasta inte barnet med detaljer från vuxenrelationen. Det är viktigt att berätta att separationen inte beror på barnet och att ni älskar barnet oavsett.

2. Ge barnet stöd

Lyssna på barnet, försök förstå vad han eller hon känner och visa gång på gång att du tycker om barnet. Berätta för personalen på förskola, skola eller fritids så att de kan förstår vad som händer i barnets liv och kan vara med och stötta. Barn kan även behöva prata med andra vuxna än er. I en del kommuner finns exempelvis stödgrupper för barn som går eller har gått igenom en separation.

3. Samarbetssamtal

Ibland kan det vara svårt att komma överens. Då kan man få hjälp av socialtjänsten med att göra avtal om hur vårdnaden, boendet och umgänget ska se ut. Alla kommuner är även skyldiga att erbjuda kostnadsfria samarbetssamtal där ni kan få stöd i praktiska frågor. Om inte det fungerar kan tingsrätten ta beslut om vårdnad, boende och umgänge.

4. En ny boendesituation

Vid en separation behöver ni fundera över hur ni ska bo framöver. Ska en av er bo kvar i den gemensamma bostaden? Även om ni har gemensam vårdnad behöver det inte betyda att barnet bor lika mycket hos var och en av er. En del barn passar växelvis boende bra för, för andra är det bättre att bo mer hos den ena föräldern. En del låter barnen bo kvar i bostaden och låter föräldrarna flytta varannan vecka. Ni bestämmer var barnen ska bo, men barnet har rätt till mer inflytande ju äldre det blir.Bli inte sårad om barnet vill bo mest hos den andra föräldern. Det handlar inte bara om kärlek, utan även om praktiska saker som närhet till kompisar och skolan.

5. En ny ekonomisk situation

Skilsmässan kan ofta innebära en försämrad ekonomi. Om ni är gifta delas tillgångarna via en bodelning vid skilsmässan. Problem med ekonomin kan bli en extra stress för barnet om den inte hanteras på ett bra sätt av er vuxna.Gör en budget utifrån er nya livssituation. Gå igenom utgifterna och inkomsterna och ta reda på om ni har automatiska överföringar till varandra, gemensamma lån eller konton ni båda har tillgång till. Dela på större kostnader och för över pengar till varandra. Kom överens om vad som är rimligt att betala för exempelvis en vinterjacka eller en cykel så att det inte skapar konflikter. Tänk på att bägge föräldrar har skyldighet enligt lag att försörja sitt barn.

6. En ny vardag

Det kan vara bra att komma ihåg att man inte behöver ha ett aktivitetsprogram när man träffar sitt barn efter en skilsmässa. Att bara vara tillsammans i vardagen är det viktigaste. Barn klarar även oftast av att hantera att vuxna gör olika. De lär sig snabbt vad som gäller i skolan, hos vissa kompisar och hos mamma eller pappa. Det barnen inte klarar av är om föräldrarna klandrar varandra och ifrågasätter hur den andra personen lever.

7. Hjälp barnet att hantera en ny partner

För barnet kan det vara en stor sak när en ny vuxen kommer in i livet. Låt barnet lära känna den nya partnern i lugn takt. Fortsätt även att umgås ensam med ditt barn. Förmedla att det är du som väljer din partner, men att det underlättar om barnet och partnern tycker om varandra.

Källa:1177 Vårdguiden, Socialstyrelsens ”Att skiljas – när man har barn”, Konsumentverkets vägledning Hålla konsument!

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro