ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sju viktiga framsteg i arbetet med hiv – och de största utmaningarna

Linnéa Borgert · 23 Nov 2016
Uppdaterad 1 Dec 2016
En av de största utmaningarna i arbetet med hiv är att få fler att gå och testa sig.

En av de största utmaningarna i arbetet med hiv är att få fler att gå och testa sig. Foto: AP Photo/David Goldman


I dag lever ungefär 36,7 miljoner människor i världen med hiv. De senaste åren har arbetet för personer som lever med sjukdomen gått stadigt framåt på flera punkter – men det finns fortfarande en hel del kvar att göra.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan i början av 2000-talet har antalet nya fall av hiv minskat kraftigt, men än i dag får cirka två miljoner människor om året viruset.► LÄS MER: Kent träffade Inger som lever med hiv: Vi är som alla andra par – Om man jämför det med till exempel ebola, där det var 15 000 bekräftade fall under hela epidemin, då var det som  att hela världen stod i brand. Vi har runt 5 700 nya fall av hiv varje dag globalt. Det bara tickar på som en långsam katastrof, som har hamnat i skugga på något sätt. Jag vet inte om man tänker att “vi är klara med det där”? Vi är halvvägs skulle jag säga, om ens det, säger Mikaela Hildebrand, sexualpolitisk sakkunnig på RFSU.► LÄS MER: Quiz – hur mycket kan du om hiv? Mikaela Hildebrand, som också har jobbat på FN:s aidsprogram Unaids i flera år, säger att hivprevention är en jättestor utmaning. – Man måste titta på helheten, det handlar inte bara om kondomer. Det handlar väldigt mycket om, speciellt för unga tjejer, en brist på jämlikhet, en brist på egenmakt, tillgång till utbildning. Det är finns en extremt bristfällig sexualupplysning i många länder. Hur förändrar vi sociala normer? Hur monterar vi ned patriarkatet? Det kan kännas som övermäktiga frågor, men med lånsiktiga insatser går det att gå till förändring, säger Mikaela Hildebrand.► LÄS MER: Daniel, 26, om att dejta med smittfri hiv En stor utmaning är också att få människor att gå och testa sig. Cirka 40 procent av de som lever med hiv i dag vet inte om det. – Det är stigma och diskriminering som till stor del ligger till grund för det. Folk är rädda och vill inte testa sig. Man kanske vet att man har utsatt sig för en risk och då vill man inte gå, säger Hildebrand. Både lagar och normer kan vara stora hinder för att gå och testa sig. I vissa länder får man inte testa sig för hiv om man är under 18 år och inte har föräldrarnas tillstånd. I andra länder får man inte tillgång till preventivmedel om man inte är gift. I 73 länder är det brottsligt att ha sex med någon med samma kön. – Där ligger stora utmaningar. Att vara en ung tjej i södra Afrika som har haft sex utanför äktenskapet kan vara väldigt stigmatiserat. Kommer du in och säger att du vill testa dig så kommer du in och säger “jag har haft sex”. Då kan man få ett bemötande som är väldigt tufft, säger Mikaela Hildebrand.► LÄS MER: 9 vanliga myter om hiv – det här borde du ha koll på Någonting som har gått framåt är att allt fler har tillgång till behandling. När medicinerna kom i mitten av 90-talet var de väldigt dyra. I början på 2000-talet kostade de uppemot 10 000 dollar per person och år. Mycket har handlat om att få ned kostnaderna. – Det var extremt dyrt. Senare har det kommit generiska preparat, vilket har skapat konkurrens. Sen har man också börjat med att flera länder går ihop och köper tillsammans för att dra ned priserna, säger Mikaela Hildebrand.► LÄS MER: Gustav Fridolin ”Oacceptabelt stora skillnader i kvaliteten på sex- och samlevnadsundervisningen”

Mikaela Hildebrand.
Mikaela Hildebrand.

Sju viktiga framsteg i arbetet med hiv

1. Allt fler i världen får tillgång till mediciner De senaste två åren har antalet människor som lever med hiv som får behandling ökat med en tredjedel. Det betyder att 18 miljoner människor i världen får behandling. Det är över det mål som FN:s generalförsamling satte upp 2011. I slutet av 2015 fick 46 procent av alla som lever med hiv tillgång till behandling.2. Allt färre dör av aids Mellan 2003 och 2015 minskade antalet aidsrelaterade dödsfall med 43 procent globalt sett. 3. De största framstegen görs i de mest drabbade delarna världen Södra och östra Afrika är den region där flest människor har drabbats av hiv, men det är också den delen av världen där man gör störst framsteg. Sedan 2010 har andelen människor som genomgår behandling mer än fördubblats. Från 4,1 till 10, 2 miljoner. Under samma tidsperiod har antalet dödsfall relaterade till aids minskat med 36 procent. 4. Allt färre barn föds med hiv Förra året fick 77 procent av alla gravida kvinnor som lever med hiv behandling. Att allt fler blivande mammor får vård innebär också att allt färre barn föds med hiv. Sedan 2010 har antalet nya fall av hiv bland nyfödda minskat med 50 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro