ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sjuåriga Lucy intervjuar Annie Lööf

Siri Amram · 7 Jun 2018
Uppdaterad 11 Jun 2019

Kan alla få bra betyg i skolan, varför finns det fattiga barn i Sverige och vad är egentligen mest känt – Annie Lööf eller låten som heter Annie Lööf? Det är några av frågorna som sjuåriga Lucy får svar på i veckans avsnitt av Lucys val där hon träffar Centerpartiets ledare.

klar

Artikellänk är kopierad

Här är några av frågorna Lucy ställde:

Det finns en låt som heter ”Annie Lööf”. Vad handlar den om?– Det låter ju som ”Annie Lööf” och när människor står och hoppar vid en konsert så ropar de ju mitt namn. Men det är ju inte mig det handlar om utan det handlar om pengar faktiskt.

Hur visste du att ”Annie” betyder pengar?– Det betyder egentligen inte det. Pengar brukar man ibland kalla för ”löv”. Jag har ju rött hår och en ”röding” är en 500-lapp. Det är lite konstigt. Jag förstår inte heller allt. Men det var nog så det blev till.

Du har inte rött hår.– Har jag inte det?

Nej!– Vad tycker du jag har för hårfärg?

Gult, typ brunt.– Det skulle jag också säga faktiskt.

Hur mycket ”Annie Lööf” har du på banken?– Sparpengar har jag. Sen får jag in pengar varje månad från mitt arbete. Sen går det åt och jag får in nya pengar. Så det beror på.

LÄS MER
7-åriga Lucy intervjuar Jimmie Åkesson: "Får en kille och en kille skaffa barn?"

Många som kommer från andra länder har svårt att få jobb. Varför?– Det finns olika anledningar till det. En av dem handlar om att man inte får jobb på grund av diskriminering. Det betyder att företag och sådana som anställer väljer bort människor på grund av deras hudfärg eller på grund av deras namn. Det är inte tillåtet i Sverige.

(Lucy blåser i visselpipan)

Jag förstår inte när du sa hudfärg och sånt där.– Då kan jag förklara. Diskriminering är när man behandlar människor olika beroende var man kommer ifrån. Jag tycker det är viktig att alla ska få samma möjligheter.

Vad ska du göra åt diskriminering?– Det är i dag förbjudet. Det är inte tillåtet att behandla människor olika. Men man gör ju det ändå och det gör mig så himla arg. Det ena som är viktigt är att vi gör som du och jag gör nu; det vill säga prata om det. Så att fler får upp ögonen för att det är ett problem. Det andra som jag tror är viktigt är att man kanske kan få söka jobb utan att berätta ens namn. Då tittar man inte på vad den här personen kommer ifrån utan vad den kan för någonting.

LÄS MER
7-åriga Lucy intervjuar Ebba Busch Thor: Hur blir man svensk?

Du hade bra betyg i skolan. Varför?– För att jag pluggade mycket. För att jag har ganska lätt för att läsa och lära mig. Och för att jag fick hjälp av mamma och pappa.

Kan alla få bra betyg?– Ja, jag tror faktiskt alla kan få bra betyg om man får hjälp.

Fuskade du någon gång?– Nej, jag gjorde faktiskt inte det.

Här kan du se alla avsnitt av Lucys val.

pil
LUCYS VAL

I Lucys val intervjuar sjuåriga Lucy alla Sveriges partiledare som sitter i riksdagen. Frågorna är framtagna av Lucy och andra barn tillsammans med Metros redaktion. Om Lucy tycker att partiledaren är svår att förstå eller långtråkig får hon blåsa i sin visselpipa.

klar

Artikellänk är kopierad

Siri Amram
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro