ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sjuk 85-åring skickades mellan sjukhus – i 1,5 dygn

Alexandra Andersson · 5 Okt 2018
Uppdaterad 5 Okt 2018
Mannen fick åka fram och tillbaka mellan sjukhusen.

Mannen fick åka fram och tillbaka mellan sjukhusen. Foto: IBL


I ett och ett halvt dygn fraktades den svårt sjuka mannen mellan sjukhusen i Bollnäs och Gävle. "Jag tycker att det är förskräckligt", säger John Mälstam, ansvarig chefsläkare på Region Gävleborg, till SVT Gävleborg.

klar

Artikellänk är kopierad

När den svårt sjuka 85-åringen fick svåra smärtor i benen och magen fördes han med ambulans till Bollnäs sjukhus, skriver SVT Gävleborg.

Därefter skickades han vidare till Gävle. Resan tog tre och en halv timme eftersom fler patienter skulle plockas upp på vägen.

Väl på Gävle sjukhus bedömdes mannens besvär inte som allvarliga, och han skickades tillbaka i taxi till Bollnäs.

Men några timmar senare försämrades mannens tillstånd och ambulans tillkallades.

Fanns inte plats

På Bollnäs sjukhus skickades han än en gång till Gävle, där han lades in på hjärtintensiven.

– Där röntgar och undersöker de honom. Man hittar vätska i lungorna, han har en kraftig lunginflammation, de misstänker att han har blodförgiftning, han har hjärtflimmer och hjärtsvikt och gikt, säger mannens dotter till SVT Gävleborg.

Däremot fanns det inte plats på Gävle sjukhus och mannen skickades tillbaka till Bollnäs sjukhus – igen. Då hade 85-åringen fraktats fram och tillbaka i ett och ett halvt dygn.

Chefsläkaren: ”Förskräckligt”

På Region Gävleborg ser man allvarligt på händelsen och har inlett en analys för att ta reda på hur detta har kunnat inträffa.

– Jag tycker att det är förskräckligt. Jag tar ett djupt andetag och tänker att så här får det inte gå till och ändå har det blivit så. Det är inte första gången och förmodligen inte den sista, men det viktigaste är att vi tar tag i det och försöker komma till rätta med det, säger John Mälstam, ansvarig chefsläkare på Region Gävleborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro