ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sjuka ministrar behåller hela lönen

Metro-TT · 6 Maj 2014
Uppdaterad 6 Maj 2014

Foto: TT


På pappret ser det ut som att Sveriges ministrar är extremt friska. Det är nämligen inte en enda som sjukanmält sig sedan 2010. Detta trots att lagen kräver att statsråd ska få löneavdrag när de är sjuka och missar sina uppdrag.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt sett har 14 ministrar varit borta från jobbet på grund av sjukdom sedan 2010, visar en granskning från DN. Däribland Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Sten Tolgfors och Birgitta Ohlsson. Men ingen har sjukanmält sig, avslöjar DN. På så sätt har de undgått både karensdagar och löneavdrag. Att de varit sjuka finns det inga tvivel om. I januari 2012 ställde Fredrik Reinfeldt bland annat in sin medverkan i ett EU-toppmöte i Bryssel på grund av magsjuka. I september samma år var Anna-Karin Hatt sjuk och missade riksdagens öppnande, vilket hon – enligt DN – själv skrev om på Twitter. Men ingen sjukanmälan inkom. Inte heller då hon i år missade flera dagars möte på grund av 40 graders feber, vilket hon också skrev på sin Twitter, sjukanmäldes.

Statsrådsberedningens rättschef, Christina Weihe, förklarar de obefintliga sjukanmälningarna med att statsråden och statsministern har sina uppdrag dynet runt, året runt. 

– Även om de inte kan delta i något möte – oavsett orsak. Bestämmelsen har sett likadan ut sedan lång tid tillbaka och jag kan konstatera att det sällan görs avsteg från den huvudprincipen, det vill säga att statsråd alltid är i tjänst, säger hon till DN. Tidningen skriver att sammanlagt 17 ministrar har varit sjuka utan att sjukanmäla sig. Exempelvis skrev Annie Lööf (C) på Twitter den 27 maj 2012 att hon ägnat två dagar i soffan med "feber, sömn och alvedon". Enligt tidningen missade hon en interpellationsdebatt i riksdagen och borde ha fått en karensdag och löneavdrag på 3 710 kronor.

Fredrik Reinfeldt missade ett möte med EU-nämnden inför ett toppmöte den 27 januari 2012. Flera medier skrev att han var magsjuk, och om han sjukanmält sig skulle han enligt DN fått en karensdag och löneavdrag på 4 645 kronor.

Tidningen hänvisar även till en riksdagsdebatt mellan Jan Björklund och riksdagsledamoten Peter Persson (S). Den senare säger enligt protokollet: "Denna debatt sköts upp några dagar på grund av utbildningsministerns sjukdom. Jag är glad över ditt snabba tillfrisknande så att du slapp långvarig sjukdom och att möta det sjukförsäkringssystem som i dag är rådande".

Enligt DN borde Björklund haft en karensdag och löneavdrag på 3 710 kronor om han sjukanmält sig, vilket han skulle ha gjort enligt den så kallade arvodeslagen. Reglerna finns även beskrivna i personalhandboken "Information för politiker i regeringskansliet".

Anna Karin Hatt twittrade detta en dag då hon enligt DN inte sjukanmält sig.
Anna Karin Hatt twittrade detta en dag då hon enligt DN inte sjukanmält sig.
Carin Elmsäter Svärd gjorde samma sak.
Carin Elmsäter Svärd gjorde samma sak.
klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro