ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sjuka värmerekordet – Antarktis blev varmare än Sverige

Niklas Svahn · 27 Mar 2015
Uppdaterad 27 Mar 2015
Base Esperanza på nordspetsen av den Antarktiska halvön uppmätte rekordtemperaturer i tisdags.

Base Esperanza på nordspetsen av den Antarktiska halvön uppmätte rekordtemperaturer i tisdags. Foto: Alamy/TT


De flesta förknippar Antarktis med kyla. Men i tisdags blev det varmare där än vad det i nuläget är i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenskarna går och väntar på att våren ska slå igenom ordentligt. På Antarktis har en mätstation registrerat temperaturer som skulle kunna motsvara svensk sommar.

Den 24 mars fick Antarktis nämligen ett nytt värmerekord. En värmebölja svepte in över den Antarktiska halvön i norr och gjorde att väderstationen Base Esperanza uppmätte en temperatur på hela 17,5 grader, skriver SVT.

Enligt SMHI ser det ut som att temperaturen i Sverige har svårt att överstiga 10 grader sett över helgen.

Rekordet på Antarktis är den högsta temperaturen som uppmätts på över 40 år. Det tidigare rekordet var 15 grader och uppmättes den 5 januari 1974.

Rekordtemperaturen berodde på en högtrycksrygg över den Antarktiska halvön i början av veckan. Den förde ner varm luft från Sydamerika som värmdes upp ytterligare när den blåste över de höga bergen väster om Base Esperanza. Detta ledde till varma föhnvindar över området.

Kontinentens inre berördes dock inte av värmeböljan, enligt SVT. Här är det fortsatt isande kallt med temperaturer ner mot minus 70 grader. Som tur är har vi i alla fall inte de temperaturerna i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svahn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro