ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sjuka varnas för resor till rekordhett Sydeuropa i helgen

Björn Sjö · 3 Aug 2018
Uppdaterad 3 Aug 2018
Algarvekusten i södra Portugal kan bli i hetaste laget denna helg, enligt brittiska väderprognoser.

Algarvekusten i södra Portugal kan bli i hetaste laget denna helg, enligt brittiska väderprognoser. Foto: Pixabay


Rekordvärme på över 50 grader väntas i Portugal och Spanien i helgen. Professor varnar hjärt- och njursjuka från att åka. Charterbolagen följer lokala myndigheters råd, men tror att havsvindar och AC på hotellen klarar krisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Denna helg väntas sydvästra Europa få en värmebölja med rekordhöga temperaturer på över 50 grader. Tidigare låg det europeiska rekordet på 48 grader.

Många svenskar är på semester där eller på väg dit.

Professor Kerstin Brismar avråder personer med hjärt- eller njursjukdomar från att åka till rekordvärmen.– Man kan till exempel drabbas av en stroke eller urinstopp, säger Kerstin Brismar som är diabetesforskare och specialist i internmedicin och endokrinologi vid Karolinska institutet i Stockholm.

Kolla reseförsäkringen

Hon råder den som har sjukdomar som påverkas av värmen att kolla villkoren i reseförsäkring och rådfråga läkare innan avresan. Försäkringen kanske inte täcker sjukvårdskostnaderna om man har vissa diagnoser, varnar hon.

Många hotell har luftkonditionering numera, och på semestermål vid kusten brukar det blåsa.– Men luftkonditioneringen kanske inte fungerar. Och man svettas mycket även om det blåser, påpekar Kerstin Brismar och betonar vikten av att hålla sig så sval som möjligt.– Är det femtio grader bör man inte vara utomhus.

Kallare än hemma

Charterbolagen följer väderutvecklingen. Men något stopp för resor till de berörda områdena blir det inte, så länge inte UD avråder från resor.Apollos informatör Clara Larsson var på fredagen i kontakt med personalen vid Algarvekusten.– Men de portugisiska myndigheterna har inte utfärdat några varningar än. Och än så länge så går man faktiskt med tjocktröja på kvällarna där. Det är kallare än här hemma.

Apollos distriktschef i Portugal anser att det mindre risk för extrem värme på orterna där Apollo har hotell.– Våra hotell ligger vid Atlantkusten, som är ganska blåsig. Dessutom har hotellen AC. Och folk har ju vant sig vid höga temperaturer här hemma i sommar.

Enligt vad Clara Larsson hört så har inga Apollo-resenärer ännu önskat avboka resor på grund av värmelarmen.– Men om man har ett läkarintyg så försöker vi lösa det på något sätt. Vi vill inte att någon ska bli sjuk på våra resmål.

Svalare resmål

Inte heller Ving har haft några större reaktioner på värmeböljan, enligt informatören Anna Hagberg.– På våra stora resmål, Mallorca och Kanarieöarna, är det generellt betydligt svalare än i södra Spanien och Portugal.

Ving har dock några hotell i Malaga på spanska sydkusten också.– Där är det ännu inte lika varmt som vid gränsen till Portugal. Men vi följer alla uppmaningar från lokala myndigheter, säger Anna Hagberg.

pil
Kerstin Brismars råd vid extrem värme:

• Drick minst tre liter vatten om dagen. Särskilt viktigt för barn och åldringar, som inte märker när de behöver dricka. Vätskeersättning med viktiga ämnen som natrium och kaliumklorid är också bra.

• Ät salt. Jordnötter, salt sill eller lite extra salt på maten räcker långt.

• Kolla vätskebalansen genom att nypa tag i huden på handryggen och lyft upp ett veck. Om vecket stannar kvar när du släpper så är du uttorkad.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro