ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sjukhus stoppar julledighet

Johan Mårtensson · 9 Nov 2012
Uppdaterad 9 Nov 2012
Carina Svensson, Kommunals ordförande på Skånes universitetssjukhus.

Carina Svensson, Kommunals ordförande på Skånes universitetssjukhus.


Julsemester dras in på Skånes universitetssjukhus. Enligt fackförbundet Kommunal har flera kliniker stoppat semestern för personal.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter ett tufft år med stress och underbemanning kom chockbeskedet på Skånes universitetssjukhus. 

På flera avdelningar i Malmö och Lund ställs jul-semestern in för alla undersköterskor, uppger Kommunals ordförande på sjukhuset, Carina Svensson, för Metro.

– Det är sorgligt. Även tidigare år har de varit restriktiva med semestern, men absolut inte så här, med semesterstopp på hela avdelningar, säger hon. 

Nu måste en stor del av sköterskorna ställa in sina planer med resor och släktträffar, trots att många har sparat semesterdagar för att kunna ta ledigt i jul. 

Enligt Carina Svensson hann man på vissa avdelningar knappt lämna in sina semesteransökningar. 

– Dagen efter fick alla där avslag, utan att cheferna ens hunnit gå igenom ansökningarna. Man kan förstå att de har det tufft när sjukhuset går back, men att man inte ens ser över möjligheten till semester är konstigt. Det finns ju många som inte firar jul och som säkert skulle kunna tänka sig att byta sina lediga dagar med personal som vill ha semester, säger hon. 

Undersköterskan Susanna Åsvik, som även är huvudskyddsombud, vittnar om hur arbetskamrater på sjukhuset håller på att gå in i väggen och verkligen skulle behöva ledigt.

– Situationen är väldigt alarmerande. Självklart utsätts patientsäkerheten för risker när personalen är trött och slutkörd, säger Susanna Åsvik. 

Hon överväger nu att göra en anmälan enligt arbetsmiljölagen, vilket innebär att Arbetsmiljöverket blir inkopplat om klinikerna inte ger handlings- och åtgärdsplaner.  

”Folk är förbannade och ledsna”

Per Ekström, sektionschef på kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, är djupt kritisk till semesterstoppet. 

Han bekräftar att julsemestern fryser inne för en stor del av sjuksköterskorna och undersköterskorna på vård- och akutavdelningarna på Kvinnokliniken.

– Sjukhusledningen har hårdnackat klargjort att man inte gör avkall på anställningsstoppet för att ta in extra folk ens över julen. Folk är förbannade och ledsna, det här ger avkall på arbetsglädjen, säger Per Ekström.

Det har varit svårt för personalen att få ledigt ända sedan anställningsstoppet kom i somras.

 I jul får den befintliga personalen lösa situationen på avdelningarna.

– Stackarna som är kvar får springa benen av sig. Det här är inte hållbart i längden, säger Per Ekström. 

Metro har förgäves sökt sjukhusets ekonomichef Håkan Cederholm för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro