ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sjukhusets krav: Betala – annars slutar vi vårda din dödssjuka pappa

Tomas Lundin · 3 Mar 2015
Uppdaterad 4 Mar 2015

Foto: Facebook/Susanne Andersen


Susanne Andersen kämpar desperat för att rädda livet på pappan, som blivit sjuk i utlandet. Nu behöver hon hjälp. – Man är så hjälplös.

klar

Artikellänk är kopierad

”Hjälp, min pappa dör och jag vet inte vad jag ska göra längre!!”, inleder Susanne Andersen sitt inlägg på Facebook där hon vädjar om hjälp.

Pappan hittades medvetslös i Kambodja där han är bosatt för snart två veckor sedan. Han hade fått en stroke, fått halva kroppen förlamad och slutligen hamnat i koma. Pappan har bott och betalat skatt i Sverige länge men är dansk medborgare. Därför kan familjen inte få hjälp av svenska Utrikesdepartementet med lån och hemtransport.

– Svenska UD gick in första dygnet men efter det tog Danmark över och de får inte hjälpa honom eftersom de har andra regler, berättar Susanne för Metro.

Pappan har inte tecknat någon specialförsäkring, vilket gör att alla vårdkostnader måste tas ur egen ficka – och där är det tomt. 

– Min far har valt att leva på sin pension i sol och värme och trivs bra. Jag gissar att han inte haft råd och helt enkelt struntat i det. 

Vården kostar 20 000 kronor per dygn och dagarna bara travas på varandra. Nu står de inför ett ultimatum: Betala 60 000 kronor – annars avslutas vården av pappan. 

– Det är kaos. Man är så hjälplös och har inga rättigheter mot systemet, berättar Susanne. 

LÄS MER
Stjärnkocken dog av stress – nu kämpar familjen för att få hem honom

I stället har sjukhuset erbjudit sig att pappan ska flygas hem med specialflyg i sällskap av läkare och sjuksköterska. Det skulle kosta familjen 76 000. Dollar. 

Susanne berättar att hon lägger mellan 10 och 16 timmar om dagen på att försöka hjälpa pappan. Att inte vara på plats och tvingas förlita sig på rapporter från sjukhuset är frusterande. 

– Vi vill ha hjälp med att sprida det här, säger Susanne. Danska Udenriksministeriet bekräftar att de har väldigt lite möjlighet att sponsra pappans vård och hemfärd.  Om en dansk medborgare blir svårt sjuk i utlandet kan staten hjälpa med kontakter med familj och forskningssällskap, förklarar Hans Brask på danska UD för Metro. – Däremot har den danska staten inte möjlighet att betala för behandling eller hemtransport av danska medborgare i utlandet.  Han rekommenderar danska medborgare att skaffa privata försäkringar när de reser i utlandet.

Nu har Susanne och familjen startat en insamling för att i ett första steg kunna betala de 60 000 kronor sjukhuset kräver för att fortsätta vårda pappan. 

”Var det dumt att inte ha en försäkring, ja, absolut. Förtjänar han att dö på grund av sin dumhet? Jag hoppas verkligen inte det går så långt.”, skriver den desperata dottern i sin vädjan på Facebook.

Läs i Facebookinlägget nedan om hur du kan hjälpa.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro