ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sjuklönefuskare dömd till fängelse

Daniel Olsson · 7 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På sex och ett halvt år kvitterade den heltidsarbetande kiropraktorn i Västsverige ut 1,3 miljoner kronor i förtidspension, sjukersättning och arbetsskadelivränta. Nu döms han till ett år och åtta månaders fängelse för grovt bedrägeri och bokföringsbrott.

– Hela grunden för ett fungerande socialförsäkringssystem är ju att bara de som har rätt till pengar får del av dem, annars havererar systemet, säger åklagare Lars Lithner.

Ett anonymt tips till den 61-årige mannens försäkringsbolag fick honom på fall. För att bedöma sanningshalten i tipset beställde en av försäkringsbolagets inspektörer tid på mannens praktik. Det visade sig vara svårt att få tid. Den heltidssjukskrivne mannen var fullbokad, men efter flera försök bokade inspektören tre möten.

Sextioettåringen säger att han utbildade sig till kiropraktor för att ta hand om sin egen whiplash-skada. Mannen hyrde in sig i en lokal för 10 000 kronor. Men tingsrätten tror inte på honom och slår fast att han arbetat heltid från 1999.

En försvårande omständighet är att mannen vid ett tillfälle då försäkringskassan ansåg honom förmögen att arbeta 50 procent, överklagade beslutet och fick rätt till heltidsersättning. – Han var inte ens nöjd med att ha lurat systemet, han såg till att lura det fullt ut, säger Lars Lithner.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro