ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sjuksköterska: Jag är bara 30 år – men kommer snart gå in i väggen

Metro · 12 Apr 2016
Uppdaterad 12 Apr 2016

Foto: Privat/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Jag är 30 år, snart 31 år. Jag är frisk, röker inte, dricker sällan alkohol. Jag motionerar, har tid för att varva ner. Jag har vänner och familj runt mig, ett bra socialt nätverk. Jag är stark i mig själv. Jag är sjuksköterska på dialysmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Jag är snart 31 år och funderar på när jag kommer gå in i väggen.

Under senaste året har kunnig och engagerad personal valt att säga upp sig. Inte för att de inte trivs, utan för att de inte orkar dra det tunga lasset längre. Vi borde vara 32 sjuksköterskor, men är bara 17 stycken. Flera funderar på att säga upp sig, med oron om att de snart inte kommer orka mer.

►LÄS MER: "Ska jag bli sjuksköterska år 2015 – eller 1815?"

Jag älskar mitt jobb, mina kollegor, mina patienter, arbetsuppgifterna. Det är få förunnat att rädda liv dagligen, jag gör det. Jag är snart 31 år. Vi jobbar för högtryck. Gör allt för att bedriva en patientsäker vård. Vi klyver oss själva, jobbar snabbare, jobbar över, jobbar extra, byter pass, tar hand om fler patienter per personal. Jag funderar över hur många av mina kollegor som kommer ha gått in i väggen innan jag fyller 31 år.

Jag tänker ofta på jobbet när jag är ledig, drömmer om jobbet, sover dåligt, det gjorde jag nästan aldrig för ett år sedan. Jag har jobbat som sjuksköterska i fyra år, sjukanmält mig en gång – EN gång, på fyra år!

Jag är orolig över min hälsa, mina kollegors hälsa och över våra patienters hälsa. Jag är en positiv person som är van att kämpa, att jobba hårt, fråga vem som helst i min närhet. Men nu börjar jag tvivla. Jag försöker stötta och peppa, visa omsorg om dem jag bryr mig om, den kraften och energin börjar sina.

”Men så lätta på trycket, ta emot färre patienter”, kanske ni säger. Vill ni att människor ska dö? Dialys är en livsuppehållande behandling. Det innebär att du dör om du inte får din behandling!

Vi jobbar snabbare, ökar tempot, vi hinner bara med att köra dialys, vad som händer däremellan med patienterna är mindre viktigt, de har fått sin dialys även idag och vi andas ut. Alla har överlevt. Åtta dagar utan oss på dialysen och de flesta av våra patienter är döda.

►LÄS MER: "Sjuksköterskan Linnea, 24, anmälde landstinget till ”Lyxfällan"

Politiker, medmänniskor vakna! Är det så här ni vill ha det? Ansvaret ligger hos er, vi har gjort vårat. Våra fackliga ombud har gjort en arbetsplatsanmälan till arbetsmiljöverket, vi rapporterar vårdavvikelser, arbetsmiljöavvikelser, vi jobbar för högtryck på femmans växel. Det ligger i era händer nu. Friska unga människor går in i väggen. Mina patienter som har en livsuppehållande behandling förtjänar mera, jag förtjänar mera. Jag kämpar, för mig, mina kollegor, för mina patienter, gör ni det?

Jag är 30 år snart 31 år, jag har sjukanmält mig en gång under fyra år. Nu funderar jag på när jag kommer gå in i väggen.

Marie Vidhall 

Sjuksköterska på dialysmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro