ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Sjuksköterskan: Man blir nästan lite beroende av att jobba här”

Metro · 22 Okt 2018
Uppdaterad 5 Nov 2018

Foto: Julia Sjöberg


Med glädje, respekt och en stor portion ödmjukhet möter Nina Thomsen sina patienter i hemsjukvården. Ett jobb hon inte ångrar en dag. Här berättar hon mer om yrket många inte visste fanns och om vad som driver henne om dagarna.

klar

Artikellänk är kopierad

– Först tänkte jag läsa till dövtolk, men valet föll ändå på specialistsjuksköterska eftersom jag ville bygga på den utbildningen och erfarenheten som jag hade från att tidigare jobbat med patienter med demenssjukdomar. Och det ångrar jag inte en dag, säger Nina Thomsen.

Nina Thomsen har jobbat inom hemsjukvården i Lundby i två år. Hemsjukvården erbjuder vård i hemmet, vilket underlättar för patienter som inte själva kan ta sig till vårdcentralen. Istället sker vården i hemmets trygghet.

– Man underlättar för dem när de inte själva har ork att ta sig till sjukhuset och vi blir en förlängd arm inom det medicinska. Jag får ofta höra hur otroligt tacksamma de är för all den hjälp de får, säger specialistsjuksköterskan Nina Thomsen.

Ger trygghet till patienternaEn vanlig dag som sjuksköterska inom hemsjukvården består cirka 4-6 timmar som läggs på hembesök. Den tiden kallar sjuksköterskan för det direkta patientarbetet. Där ska sår läggas om, dropp ska kopplas ifrån, blodtryck ska mätas och bedömningar ska göras. Sjuksköterskan planerar själv in när på dagen besöket ska ske och hur länge hen ska stanna hos patienten. Det innebär att dagarna blir flexibla och det finns tid för varje enskild patient. Arbetsdagen avslutas med dokumentation av dagens alla besök.

– Det bästa med mitt jobb är att jag under ansvar kan utföra mitt yrke och att jag själv får lägga upp mitt arbete så att det gagnar mina patienter. Det är några av alla fördelar med hemsjukvården.

– Men visst kan det hopa sig ibland, saker händer, man måste kunna planera om och det kan också bli väldigt mycket att göra helt plötsligt, tillägger hon. I det här jobbet kan man inte förvänta sig att dagen alltid kommer att se ut som man först planerat, säger Nina Thomsen med ett leende.

”Det bästa med mitt jobb är att jag själv får lägga upp mitt arbete så att det gagnar mina patienter”, säger Nina Thomsen.
”Det bästa med mitt jobb är att jag själv får lägga upp mitt arbete så att det gagnar mina patienter”, säger Nina Thomsen.

”Kollegorna är alltid ett samtal bort”Arbetet inom hemsjukvården innebär att man är själv ute hos patienten och behöver ta egna beslut. Men Nina Thomsen tycker aldrig att det känns ensamt. Hennes närmsta arbetsredskap är mobilen och skulle hon behöva hjälp så finns hennes kollegor alltid ett samtal bort. Utöver stöttande kollegor så har hon även nära kontakt med läkare på vårdcentralerna, sjukgymnaster samt arbetsterapeuter.

– När jag är ute hos en patient så är det jag som måste ta alla beslut, men jag har alltid känt att det har stärkt mig och att jag varje dag får chansen att lära mig mer. För varje bedömning man gör så lär man sig något nytt. Sedan har vi jättebra chefer som stöttar och finns där för oss.

Underlättar för patienter att utredasNina Thomsen har också ett fördjupat uppdrag när det gäller inkontinens. Det innebär att hon ska underlätta för patienterna att få en diagnos och få tillgång till rätt hjälpmedel. Med hjälp av den enkät som hon utformat ska processen gå snabbare för läkaren och patienten ska få rätt diagnos i ett tidigt skede.

– Det är vanligt att folk går med inkontinens utan att få en diagnos. Men med en diagnos finns det enkla åtgärder att få såsom bäckenbottenträning eller operation, vilket kan resultera i att patienten slipper ha dessa besvär.

Behövs mer personalI dag behövs det mer personal till hemsjukvården i Göteborgs Stad. Nina Thomsen tror att en anledning till svårigheten att rekrytera är att många saknar kunskap om yrket som sjuksköterska i hemsjukvården, men också för att det kan finnas förutfattade meningar. Men hon tycker inte att man ska tveka om man vill ha ett flexibelt och roligt arbete.

– Jag har en förståelse för att man kan vara rädd för att man saknar erfarenhet eller kunskap, men man ska veta att man aldrig är ensam trots att man åkt ut ensam till patienten.

– Hemsjukvården är ett jätteroligt arbete och man blir nästan lite beroende av att jobba med det, avslutar Nina Thomsen.

8 500 arbetsplatser

I hemsjukvården möter du inte en människa i sjukhuskläder, du möter hela människan mitt i deras liv.

Klicka här för att se lediga jobb i Göteborg.

pil
Fem bra egenskaper för att jobba inom hemsjukvården

Nina listar några egenskaper som är bra att ha som sjuksköterska inom hemsjukvården.

• Ödmjukhet

• Bra på att prioritera

• Gott bemötande

• Kunna erkänna att du inte kan allt

• Kunna vara flexibel och hålla många bollar i luften.

Det finns många vägar att gå för dig som vill jobba inom vård och omsorg i Göteborg.

Här kan du läsa mer om Göteborgs Stads introduktionsprogram för nyutexaminerade sjuksköterskor.

Läs mer om hur det är att jobba i hemsjukvården i Göteborg här.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro