ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sjuksköterskor gick back på att strejka

Metro-TT · 4 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vårdfackets strejk är en ren förlustaffär för sjuksköterskorna. Lönehöjningen kommer två månader senare och det tar många år att komma i kapp, visar TT:s genomgång.

Att strejka är inte gratis. Varje enskilde sjuksköterska har tappat i försenad löneförhöjning.

Det slutliga löneavtalet som parterna enades om efter nästan sex veckors strejk börjar gälla 1 juni. Hade Vårdförbundet tackat ja till det första budet hade avtalet börja gälla 1 april. Sjuksköterskorna går därmed miste om två månadslöner med den höjda lönen, i genomsnitt totalt 2 000 kronor räknat på en snittlön på 25 000 kronor i månaden.De båda buden för första året är i pengar nämligen identiska.

Andra året, 2009, landade slutbudet en halv procentenhet högre än det ursprungliga, vilket i kronor räknat innebär 130 kronor mer i månaden. För helåret 2009 ger det nya avtalet därmed totalt 1 560 kronor mer.

Först därefter, 2010, är det möjligt, men inte säkert, att sjuksköterskorna kommer i kapp vad de förlorat i lön de första två åren.

Lena Emanuelsson på SKL håller med om att det är så det ser ut, men hon vill tona ned effekterna, de lokala förhandlingarna återstår. Det är också något som Vårdförbundets förhandlingschef Margareta Öhberg pekar på. Det centrala avtalet anger bara en miniminivå.- På många håll kommer det att ge mer, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro