ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sjuksköterskor kämpar för högre lön

Maria Forsström · 24 Apr 2014
Uppdaterad 24 Apr 2014
Sjusköterskor kämpar för högre lön – Jag är helt euforisk. Vi var mellan 300 och 400 personer på plats. Dessutom var det flera politiker som närvarade, sa talespersonen Martin Höjman efter manifestationen.

Sjusköterskor kämpar för högre lön – Jag är helt euforisk. Vi var mellan 300 och 400 personer på plats. Dessutom var det flera politiker som närvarade, sa talespersonen Martin Höjman efter manifestationen. Foto: Martin Höjman


På torsdagen höll rörelsen Inte under 25 000” (tidigare ”Inte under 24 000”) manifestation på flera ställen runtom i landet, bland annat på Södermalmstorg i Stockholm. Rörelsen för höjda löner till sjuksköterskor har funnits sedan 2011 och har redan lyckats förbättra statistiken.

klar

Artikellänk är kopierad

– Genom att inte tacka ja till de löner som erbjudits har vi skapat en situation som hjälpt till att ge högre löner. Men hade inte arbetsmarknaden sett ut som den gör hade vi inte kunnat göra det, säger talespersonen Martin Höjman.

Enligt statistik de tagit fram fick 63 procent av de i vintras nyutexaminerade sjuksköterskorna i Stockholm över 24 000 kronor i månaden, och det är främst landstingssjukhusen som står för ökningen.

– De har blivit tvungna att backa eftersom de inte får några sjuksköterskor annars, men det är ingenting de går ut med.

Martin Höjman menar att rörelsen även handlar om jämställdhet. – Vi undrar vad det är som gör att just kvinnodominerade yrken förväntas nöja sig med låga löner?

Från Vårdförbundets sida är man positiv till rörelsen. – Studenterna gör en fantastisk insats, de har på ett aktivt och effektivt sätt hållit lönediskussionen på agendan, och när de får högre löner får deras äldre kollegor också det, säger Jonas Carlsson på Vårdförbundet i Stockholm.

Metro har försökt nå representanter för Södersjukhuset och Karolinska för en kommentar. Bland talarna i går fanns Åsa Moberg, Stefan Sundström och Torun Carrfors. ”Inte under 25 000” Sedan 2011 en fristående och politiskt obunden rörelse med sjuksköterskestudenter från hela Sverige. Rörelsen protesterar mot låga ingångslöner och kräver en som står i proportion till utbildning, kunskap, ansvar och arbetsinsats.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro