ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sjuksköterskor på barnintensiven i Lund slutar i protest

Conny Emmelin/Patrick Ekstrand · 24 Jan 2013
Uppdaterad 24 Jan 2013
Sjuksköterskor på barnintensiven slutar i protest Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Sjuksköterskor på barnintensiven slutar i protest Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Scanpix


Drygt 30 av 45 sjuksköterskor har sagt upp sig från barnintensiven i Lund. Om de slutar kommer verksamheten att gå på knäna, säger en överläkare på kliniken.

klar

Artikellänk är kopierad

Inte bara skånska barn skulle drabbas efter som kliniken har riksintag för transplantationer av barnhjärtan. 

Gårdagens massuppsägning på barnintensiven i Lund skedde i protest mot ett nytt system för ob-tillägg som innebär lägre lön. Men pengarna är bara en av anledningarna, säger Gunilla Garbov, legitimerad sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet på barnintensiven Sus Lund. – Vi känner oss kränkta. Det finns ingen respekt för gruppen, säger hon och utvecklar resonemanget: – Region Skåne har inte lyssnat på oss innan det gamla avtalet revs upp. Vi var väldigt nöjda med den tidigare modellen och den vill vi ha kvar. 

Vårdförbundet ställer sig bakom sjuksköterskornas krav på att de lokala arbetstidsavtalen måste införas igen. – Vi har inte uppmanat till massuppsägning, utan det är en konsekvens av regionens personalpolitik, säger Mats Runsten, ordförande för avdelning Skåne.

Per Westrin, överläkare barnanestesi på kliniken, är bekymrad. – Det skulle vara två tredjedelar av sköterskorna som försvann. Det blir en kraftig reduktion i vårdkapaciteten. De vill jobba kvar, men de går ner i lön och jag förstår om de slutar.

Han ser de 32 sjuksköterskorna som mycket svåra att ersätta eftersom det krävs minst fem tio års erfarenhet av intensivvård av barn för att klara deras arbetsuppgifter. – Den kompetensen växer inte på träd. 

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin/Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro