ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sjukskrevs som gravid – får ingen ersättning

Anders Göransson · 20 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
– Det var en pärs bara att ta sig upp på morgonen och duscha. Jag orkade inte ta hand om mig själv och då tycker Försäkringskassan att jag ska ta hand om gamla som är mellan 80 och 100 år

– Det var en pärs bara att ta sig upp på morgonen och duscha. Jag orkade inte ta hand om mig själv och då tycker Försäkringskassan att jag ska ta hand om gamla som är mellan 80 och 100 år Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Jessica Seger led av lågt blodtryck och extrem trötthet när hon var gravid – och var tvungen att sjukskriva sig från det tunga jobbet på hemtjänsten. Men Försäkringskassan vägrade henne sjuk­penning, eftersom ”graviditet inte är en sjukdom”.Nu tar Jessica och fem andra kvinnor hjälp av diskrimineringsombudsmannen och stämmer Försäkringskassan för könsdiskriminering.– Om inte det här går igenom så finns ingen allmän sjukförsäkring i Sverige, säger hon.När Jessica var gravid med Victor, i dag 2 år, drabbades hon av dåliga blodvärden och en bedövande trötthet. Hon sjukskrevs från sitt jobb på hemtjänsten i Sollentuna. Då kom avslagsbeskedet från FK.Så Jessica fick gå hemma utan ersättning och använda sparade pengar för att klara familjens ekonomi.DO Katri Linna menar att det är orimligt.– Försäkringskassan har  föråldrad syn på kvinnors smärta som en naturlig del av livsprocessen och moderskapet. De här personerna har uppenbarligen fått graviditetsbesvär som gör att de inte kan arbeta, säger hon till Metro.DO har nu stämt Försäkringskassan för sex fall av könsdiskriminering och kräver skadestånd för kränkning till kvinnorna på vardera 75 000 kronor för kränkning. Totalt driver DO 15 fall där gravida anses ha nekats ersättning för att de är gravida.

”Gravid eller inte spelar ingen roll”

BEDÖMNING. Gravid eller inte – det spelar ingen roll för bedömningen om en kvinna ska få sjukpenning. Det säger Cecilia Udin, försäkringssamordnare vid Försäkringskassans huvudkontor.– Vi har gjort en individuell bedömning utifrån de besvär som har beskrivits av både läkaren och den försäkrade, och då har vi inte tyckt att arbetsförmågan har varit nedsatt i tillräcklig utsträckning.Hon poängterar att en vanlig graviditet inte är en sjukdom. Så en gravid kvinna som inte beviljas sjukpenning måste stå ut och gå till jobbet – eller vara utan ersättning?– Samma regler gäller för henne som för andra på arbetsmarknaden, ja.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro