ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Sjukt, Barnens Hus"

Jenny Sköld · 18 Okt 2011
Uppdaterad 19 Okt 2011

Bilder på utmärglad docka väcker avsky på nätet. Riktas till 4-6-åringar. Nu stoppas försäljningen tillfälligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Det senaste dygnet har bilden spritts som en löpeld på Facebook. Dockan Defa Lucy får Barbie att se mullig ut Bilden är tagen på rikstäckande leksaks- och barnvagnskedjan Barnens Hus i Umeå. "Sjukt" är en vanlig reaktion på bilden bland nätläsarna. På tisdagsmorgonen drogs dockan Defa Lucy, som finns i sex butiker, tillfälligt in på grund av kritikstormen. – Nu ska vi titta närmare på dockan. Min bedömning är att den inte kommer ut i butikerna igen, säger Thomas Westerdahl, kategoriansvarig på Barnens Hus, Sverige. Så bilden är inte manipulerad? – Nej, det är den inte.Målgruppen för dockan är flickor mellan 4 och 6 år. Många undrar hur ni tänkte när ni köpte in den? – Det är en miss i vår internkontroll. Senast i april stoppades två dockor av samma anledning. Den här borde heller aldrig kommit ut i sortimentet.Hur många har ni hunnit sälja? – Det vet jag inte, men det är inte så många i alla fall.

Barn- och ungdomspsykologen Anne Stensberger menar att barn kan påverkas negativt av sjuka ideal redan i väldigt unga åldrar.

– De här idealen kryper ner i åldrarna idag. Grundläggs de redan i 5-årsåldern finns det där senare när barnen börjar bli kroppsmedvetna. Det är ruskigt. Jag ser 8-åriga flickor som är rädda för att gå upp i vikt och då växer ju fortfarande skelettet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro