ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sjukvårdspersonal hotade efter upprop mot SD-besök

Leif Oldenburg · 3 Apr 2014
Uppdaterad 3 Apr 2014

Mordhot och obehagliga telefonsamtal – det blev resultatet när vårdanställa på Skånes universitetssjukhus protesterade mot ett planerat besök av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi har fått mordhot, säger en av de över 300 personer som har undertecknat ett öppet brev mot besöket nästa onsdag. 

Sjuksköterskan säger att flera av dem som undertecknat protesten har fått obehagliga telefonsamtal under torsdagseftermiddagen. Ingen av dem som Metro intervjuar om det öppna brevet vill därför att deras namn ska stå i tidningen.

Uppgiftslämnaren vill inte uttala sig ytterligare, men säger att hoten har polisanmälts.

Skånepolisen bekräftar att minst en anmälan har kommit in.

– Det ska ha koppling till Jimmie Åkessons besök på Skånes universitetssjukhus, säger Stephan Söderholm, informatör på Skånepolisens länskommunikationscentral. Ärendet rubricerades initialt som olaga hot.

Undertecknarna av uppropet vänder sig mot Jimmie Åkessons planerade arbetsplatsbesök, bland annat då det kan få både anställda och patienter att känna sig illa till mods.

– Vi kan inte göra något åt själva besöket men hans väderingar är inte välkomna här, säger en sjuksköterska som är en av undertecknarna av uppropet.

”Varje dag söker sig människor som behöver vård till oss och vi gör vårt bästa för att lindra, vårda och bota. De ska känna sig trygga hos oss. Vi undrar hur det är tänkt att patientsäkerheten ska upprätthållas under besöket av en av Sveriges mest kontroversiella partiledare? En företrädare för ett parti som i åratal har satt i system att tala nedsättande om Malmö och dess invånare”, skriver de anställda i ett upprop.

►Läraren som stoppade Åkesson dödshotad

– Det handlar om arbetsmiljö och patientsäkerhet. Många anställda kommer att uppleva det som obehagligt att gå till jobbet när Åkesson är där. Dessutom kan besöket bli jobbigt för patienterna som vi ska ta hand om, säger en annan sjuksköterska som också har undertecknat uppropet.

Det är inte första gången vårdanställda protesterar mot Jimmie Åkesson. När SD-ledaren besökte Norrlands universitetssjukhus i Umeå för en knapp månad sedan ställde sig en läkare på geriatriken i vägen och försökte hindra honom att komma på avdelningen. Besöksgruppen gick förbi läkaren och gjorde ett kort besök på avdelningen innan man gick ut genom bakdörren.

Jan Eriksson, förvaltningschef vid Skånes universitetssjukvård, hade tidigare under dagen inga planer på att ompröva beslutet att låta Åkesson besöka akuten.

– Region Skånes policy är att vara öppna för studiebesök från partier som är representerade i riksdag eller regionfullmäktige. Vår uppgift är att informera besökare om verksamheter de är intresserade av, inte att debattera. Självklart  tar vi ansvar för att skydda både patienternas säkerhet och integritet, säger han.

Metro har inte lyckats nå honom efter att hoten blev kända, men  Anna-Lena Boive, pressansvarig vid Skånes universitetssjukhus, säger till TT att det ännu är oklart h uruvida hotet mot de anställda påverkar besöket.

– Vi har ännu inte hunnit ta ställning till det, men ett hot mot patientsäkerheten är nog det enda som skulle kunna ställa in besöket, säger hon.

Under sin Malmövisit kommer Åkesson även besöka Malmö brandstation.

– En del brandmän känner sig säkert tveksamma och kommer att undvika honom. Men vad jag vet planeras det inte någon gemensam aktion, säger styrkeledaren Jonas Jönsson.

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger att det är olyckligt när anställda i offentliga verksamheter inte vill släppa in Åkesson.

– Det är orimligt att försöka förhindra politiker tillträde till offentliga verksamheter vars villkor bestäms av politiker i riksdagen.

Bylund tar även avstånd från att partiets meningsmotståndare ska bli mordhotade.

– Jag hoppas att de griper och lagför dem som ägnar sig åt våld och hot.

Han säger att hoten lika gärna kan komma från någon meningsmotståndare som vill svartmåla Sverigedemokraterna, men utesluter inte att sympatisörer eller partimedlemmar kan ligga bakom dem.

– Skulle det komma fram att någon av våra medlemmar eller förtroendevalda ligger bakom det här så blir det naturligtvis konsekvenser.

Inga regler om politikerbesök

Det finns inga nationella riktlinjer om hur landsting och andra offentliga verksamheter ska förhålla sig till politikerbesök. Det är upp till varje landsting att själv bestämma reglerna.

– När det gäller politiska budskap finns det såvitt jag vet inga regler. I Europakonventionen finns det ett visst skydd för att ingen ska behöva utsättas för andras religioner mot sin vilja. Men det är en svårtolkad bestämmelse, säger Catharina Calleman, professor i arbetsrätt vid Örebro universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro