ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ska de halvera förlossningen eller cancervården?”

Moa Kärnstrand · 13 Okt 2011
Uppdaterad 13 Okt 2011
Marita Tenggren, Vårdförbundets samordnare, frågar sig var på Sahlgrenska man ska göra nedskärningarna.

Marita Tenggren, Vårdförbundets samordnare, frågar sig var på Sahlgrenska man ska göra nedskärningarna. Foto: Erik Svensson /Scanpix


Sahlgrenska står inför jättebesparingar. Pengar motsvarande 1 000 tjänster med tillhörande vårdplatser saknas. Regionen har beställt mindre vård av sjukhuset 2012 än 2011.

klar

Artikellänk är kopierad

550 miljoner kronor mindre än vad sjukhuset behöver för att driva verksamheten som i dag. Det är vad politikerna ger Sahlgrenska nästa år. SU har dock redan åtagit sig ett effektiviseringskrav, men även efter att det genomförts saknas det åtskilliga hundratals miljoner. – Vi har fått beskedet att det motsvarar 1 000 anställda med tillhörande platser för inlagda, säger Marita Tenggren, Vårdförbundets samordnare. – Det är gigantiska pengar. Besparingarna kommer sig av att regionens så kallade beställarnämnder beslutat sig för att beställa vård av Sahlgrenska för mindre pengar 2012 än vad sjukhuset menar att de behöver för att kunna fortsätta driva samma verksamhet som i dag. – Det tas inte bort några pengar från Sahlgrenska, men ökningstakten är inte tillräcklig för att upprätthålla de volymer som de har i år, säger Johnny Bröndt, M, vice ordförande i SU:s styrelse. Politikerna vill också att göteborgarna ska söka mindre till sjukhusens akutmottagningar och mer till primärvården – men det är inte så att man ger en större del av kakan dit när SU får mindre. – Det är inte bestämt ännu hur mycket pengar SU får, säger Frank Andersson, S, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Det är ännu oklart vad sparkraven kommer att innebära för patienter och anställda. – Var ska de ta pengarna, kan man fråga sig. Ska de halvera förlossningen eller cancervården? säger Marita Tenggren.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro