ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ska ditt barn börja i förskola? Här är 8 vanliga regler du behöver känna till

Theodor Bürki · 28 Feb 2017
Uppdaterad 5 Mar 2017
Lämna barnet i tid på förskolan, annat uppfattas som störande.

Lämna barnet i tid på förskolan, annat uppfattas som störande. Foto: Pontus Lundahl/TT


Här är åtta regler du behöver känna till för att inte sätta käppar i hjulen för vare sig dig själv, ditt barn eller andra.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns inga direkta regler för vad du som vårdnadshavare får, och inte får, göra. Dock finns det vissa beteenden som uppskattas mer än andra. Metro har frågat runt och sammanställt åtta konkreta tips på hur man får relationen med förskolan att fungera.

Vårdguiden 1177 ger följande fingervisning gällande sjukdom:

• Om barnet uppvisar tecken på sjukdom, som feber eller magsjuka, ska det stanna hemma fram till dess att två dygn gått sedan senaste symtomet.

• Upptäcker du att barnet har huvudlöss, kontakta då förskolan omgående. Det är viktigt att förskolan får veta att löss förekommer så att alla föräldrar kan informeras.

Om förskolan ska fungera bra krävs rutin, som i sin tur kräver att både föräldrar och skolpersonal hjälper till att följa tider och regler. Enligt Anna Lund, förskolechef för Karlbergs förskolor, är det därför viktigt att som förälder hitta en fungerande lösning gällande att både lämna och hämta barnet.

– Det är viktigt att vårdnadshavare och föräldrar följer vistelsetiden som man uppgett för sitt barn, så vi på förskolan kan planera och bemanna verksamheten utifrån behov. Om man behöver avvika från sitt schema så hör man av sig till förskolan, säger Anna Lund och ger följande tips på hur man kan bidra till en fungerande förskola.

• Mellan klockan 09.00 och 15.00 pågår vanligtvis pedagogisk tid på förskolan. Därför uppskattas det att barnen kommer i tid.

• Givetvis är du som förälder välkommen att hälsa på i förskolan, men säg till innan. Att spontant hälsa på i gruppen uppskattas inte då det kan påverka barnens trygghet i gruppen.

• Har du som förälder frågor om förskolans arbete eller idéer på hur verksamhet kan förändras mot det bättre, dela då med dig. Om ditt barn ska kunna känna sig tryggt måste du känna dig lugn.

• Visa engagemang i de forum som finns på förskolan, exempelvis föräldrasamverkan. Det är viktigt för att barnet ska känna stöd och trygghet, samt för stämningen i stort.

– För att nå en inkluderande och jämlik förskolemiljö krävs att alla barn kan delta i aktiviteter på lika villkor, säger Annelie Odén Bakopoulos, biträdande förskolechef för Enskede Gårds förskolor. Hon påminner därför om att tänka på följande:

• Prioritera alltid funktion framför utseende vad gäller de kläder som barnet ska bära. ”Kläder efter väder” fungerar som en fingervisning.

• Ha alltid en extra uppsättning kläder på förskolan. Om det är en regnig dag blir det snabbt blött och kallt, varpå det måste finnas ett torrt ombyte för barnet.

klar

Artikellänk är kopierad

Theodor Bürki
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro