ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ska du hyra ut via Airbnb? Tänk på det här

Linnea Bergman · 13 Maj 2017
Uppdaterad 13 Maj 2017
Det finns många saker att tänka på för att bli en bra hyresvärd.

Det finns många saker att tänka på för att bli en bra hyresvärd. Foto: Alamy


Du har fått ett okej från din bostadsrättsförening att hyra ut via Airbnb, eller vill hyra ut ett rum i din bostad. Kanon! Men hur blir du den bästa värden någonsin? Här är Metros matiga guide i 20 punkter.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Beskrivningen av lägenheten

Här ska du sälja in lägenheten. Tänk på att lyfta fram exempelvis ett bra läge, närhet till kollektivtrafik och balkong. Var konkret. Tryck på det som gör lägenheten unik. Lyft fram lägenhetens positiva egenskaper, men tänk även på att vara ärlig så att inte gästen blir besviken senare.

2. Presentationstitel

Titeln är viktig för att sälja in lägenheten. Hitta en titel som kan tävla med andra lägenheter i samma område. Använd konkret fakta tillsammans med positiva beskrivande ord. Titeln är googlingsbar. Om du hyr ut i samband med ett arrangemang kan det därför vara bra att ha med arrangemangets namn i titeln.

3. Städa ordentligt

Även om många vill ha en ”hemma-hos-känsla” vill de inte hyra en stökig lägenhet. Plocka undan, städa och putsa fönstren innan du tar foton på lägenheten till annonsen.– Om jag hade hyrt ut hade jag aldrig tagit en bild med leksaker som ligger framme eller smutstvätt i tvättkorgen. Rensa bort allt sånt, säger Jill Fridh, inredningsstylist hos Detail style your home.

Jill Fridh, inredningsstylist hos Detail style your home. Foto: Privat.
Jill Fridh, inredningsstylist hos Detail style your home. Foto: Privat.

4. Gör en styling modell light

Ta bort foton och privata saker. Gör lägenheten neutral men hemtrevlig både inför fotografering och när gästen kommer.– Gör så att det ser så trevligt ut som möjligt. Tänk blommor på bordet, kuddar, bädda upp sängen snyggt med överkast och ha fräscha handdukar i badrummet. Jag hade piffat upp lägenheten som nästan inför en försäljning, säger Jill Fridh.

5. Så tar du bra foton

Ha en bra kamera alternativt en bra mobilkamera. Ta bilder på dagen när det är bra ljus och undvik motsolsbilder mot fönster. Se till att visa upp balkongen eller terrassen när den är soldränkt. Ta många fotografier ur olika vinklar. Viktigt att visa upp det lilla extra, som tvättmaskinen i badrummet och balkong. Skriv en kort, beskrivande text till varje bild. Tänk på att huvudbilden beskärs automatiskt. Kolla därför hur den blir i flera olika displayer.

6. Fotografera alla sovplatser

En av de viktigaste bitarna när man hyr är att alla får plats på ett bekvämt sätt. Se därför till att bilderna ger en tydlig bild av var alla sovplatser finns.– Om man har en bäddsoffa i vardagsrummet så hade jag först tagit en bild med soffan när det är ett vardagsrum. Sedan hade jag bäddat upp sängen för att visa att det finns två sängplatser till, säger inredningsstylisten Jill Fridh.

7. Ansök om gratis proffsfotografering

På Airbnb:s hemsida kan man även ansöka om en gratis fotografering av sin lägenhet eller sitt rum. Man får svar inom några dagar kring om det är möjligt eller inte.

– Det kan vara ett tips att ansöka om. Airbnb får ju fler uthyrningar om det är bättre bilder, och du själv som värd har större chans att få hyra ut, säger den rutinerade Airbnb-värden Gerdur Ragnarsdottir.

Använd en systemkamera när du fotograferar lägenheten om du har. Annars funkar en mobilkamera modell bättre också fint. Foto: Alamy.
Använd en systemkamera när du fotograferar lägenheten om du har. Annars funkar en mobilkamera modell bättre också fint. Foto: Alamy.

8. Välj rätt avbokningspolicy

Det finns tre olika avbokningspolicys: strikt, måttlig och flexibel. Fundera vilken som passar dig bäst. Ett centralt boende som har lätt att få gäster kan lättare hitta en annan gäst vid en sen avbokning, ett boende mer i periferin kan ha svårare att hantera en sen avbokning. Samtidigt kan avbokningspolicyn ”strikt” skrämma bort en del gäster.

9. Skaffa strykjärn och hårtork

Om du ska hyra ut mycket kan det vara värt att ha sakerna som du själv inte bryr dig om, men som är viktiga för din hyresgäst. Ett strykjärn eller en hårtork är två exempel.

LÄS MER: Fem hemsökta hus du kan hyra via Airbnb

10. Tänk på säkerheten

Både den som hyr och den som hyr ut kan verifiera sitt konto på Airbnb på olika sätt, bland annat genom ID-kort och Facebook. Verifiera dig på så många som möjligt för att höja din trovärdighet som värd. Undersök på vilka sätt din potentiella hyresgäst är verifierad på. Skaffa även en brandvarnare och eventuellt en brandfilt eller brandsläckare för att öka säkerheten i lägenheten

11. Gå på magkänslan

Var inte fördomsfull när du väljer hyresgäst. Men gå på din magkänsla. Läs recensioner om gästen innan du tackar ja. Fundera över vilken typ av gäster som passar i lägenheten.

12. Svara snabbt

På sajten kan man välja ”Boka direkt” vilket innebär att värden inte behöver godkänna innan man bokas in. Alternativt kan man välja att man måste godkänna förfrågan först. Man har då 24 timmar på sig. Men tänk på att svara snabbt. Det gör att gästen får ett bra intryck.– Många skriver kanske till 3-4 boenden samtidigt. Då kan det vara den som svarar snabbast som får hyra ut, tipsar Airbnb-värden Gerdur Ragnarsdottir.

13. Svara inte nej för ofta

Då hamnar din lägenhet längre ner i framtida sökningar.

14. Avboka inte gäster

Om du inte måste, förstås. Det påverkar hur långt upp din bokning hamnar i flödet av lägenheter, kan ge dig dåliga recensioner och i vissa fall göra att du får betala en straffavgift. Och, sist men inte minst, det kan ställa till det för din hyresgäst.

Det kan vara svårt att veta hur hyresgästen ska få nyckeln. Foto: Alamy.
Det kan vara svårt att veta hur hyresgästen ska få nyckeln. Foto: Alamy.

15. Nyckeln

Hur gästen ska få nyckeln inför vistelsen kan kännas som ett svårlöst problem. Enklast är förstås om du kan lämna över den personligen, eller be en vän att göra det. Om du har ett bra ställe att placera den på kan du använda dig av en fastsatt nyckelgömma, en box med nyckel i som sätts fast på ett undangömt ställe. Gästen får sedan koden till nyckeln.– En del väljer även att ge nyckeln till en granne, tipsar Airbnb-värden Gerdur Ragnarsdottir.

16. Värdesaker

Ta bort de mest värdefulla sakerna. Mormors silverbestick, högtalarna som är din ögonsten. Om du har ett större hus kan du välja ut ett rum som du låser och där du samlar alla värdefulla saker. Om du har skåp eller lådor som du inte vill att gästen ska ha tillträde till kan en bit silvertejp på låset vara ett sätt att signalera det.

17. In- och utcheckning

Fundera över vad som passar dig bäst. Flexibla in- och ucheckningstider och möjlighet att lämna väskor efter utcheckning uppskattas av många och kan vara något som gör att gästen väljer just din lägenhet eller ditt uthyrningsrum.

18. Välkomstkitt

När gästen anländer är det dags att göra det lilla extra för gästen. Städa ordentligt och lägg fram lakan och handdukar. Gör små kitt med exempelvis handduk och en tvål på sängen. I köket kan man ställa fram kaffe, te och socker i ett litet kitt. Eller kanske lägga fram en liten chokladbit.– Enkelt, men så att det känns välkomnande. Det hade jag tyckt var trevligt, säger inredningsstylisten Jill Fridh.

Om schampoo och handduk ingår kan du lägga det på sängen inför att hyresgästerna kommer, tipsar Jill Fridh. Foto: Alamy.
Om schampoo och handduk ingår kan du lägga det på sängen inför att hyresgästerna kommer, tipsar Jill Fridh. Foto: Alamy.

19. Var tillgänglig

Se till att gästen enkelt kan nå dig under hela vistelsen. Om du är utomlands, knyt upp en pålitlig vän eller släkting som kan vara gästen behjälplig vid frågor.

20. Ge gästen viktig information

Skicka dina husregler innan gästen anländer. Gör en detaljerad vägbeskrivning från flygplatsen. Om du hyr ut ofta kan du göra en pärm med viktig information till hyresgästen att ha i lägenheten. Annars kan du samla några broschyrer och en karta att lägga fram. Tips om restauranger, barer, caféer och sevärdigheter i området brukar uppskattas. Lägg även fram en lapp med wi-fi-lösenordet. Skriv en personlig lapp till gästen och lägg den på köksbordet.– Skriv exempelvis att de är välkomna och att de kan ta för sig av det som ställts fram, säger Jill Fridh.

pil
Kortfakta om uthyrningar

Då får du hyra ut: 

Om du bor i lägenhet måste du alltid ha tillstånd för att få hyra ut. Du får dock hyra ut ett separat rum i en lägenhet utan tillstånd. Om du bor i hus kan du hyra ut som du vill.

Då måste du betala skatt:

Om inkomsterna överstiger 40 000 kronor, plus att du får dra av för omkostnader i samband med uthyrningen. Blir hyresintäkterna högre än så måste du betala 30 procent i skatt och inkomsten ska deklareras.

Källa: Källa: Skatteverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro