ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ska du köpa tv? Här är allt du ska tänka på

Aron Andersson · 22 Feb 2017
Uppdaterad 25 Feb 2017

Foto: TT / All over press / Montage


Att köpa tv kan vara svårt. Vilket märke är bäst? Vilken storlek? Ska det var 4K eller 3D? Måste jag ha en smart-tv och hur billigt kan jag komma undan? Metros teknikexpert reder ut begreppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur billig kan en bra tv vara?

Om priset är den enskilt viktigaste faktorn för dig, så går det absolut att få en bra tv för en billig peng. Det kommer inte att vara någon värsting, men för under 6 000 kronor finns det väldigt välpresterande apparater. På rea kan du säkert fynda en duglig tv för runt 4 000 men billigare än så är det generellt svårt att komma.

LÄS MER: Det bästa från CES 2017 – här är årets hetaste prylar

Hur många tum bör jag välja?

Trenden är tydlig och den pekar mot större skärmar. Hör och häpna ungdomar, men det fanns en tid då 32 tum räknades som stort. Och om vi bara går några få år tillbaka i tiden så var 42–46 tum standard. I dag är det snarare 55 tum och uppåt som är mest populärt.

Självklart ska rummet och övrig möblering avgöra, men om syftet är att framtidssäkra så kan det vara en idé att välja en lite större modell. Då kan det också vara viktigt att ta hänsyn till vikten, särskilt om den ska hängas på väggen.

Vad är skillnaden mellan led, oled, qled och plasma?

På skärmtekniksidan finns det en del att välja mellan. Plasma förespråkades tidigare av filmentusiaster för teknikens unika svärta och kontrast. Men sedan dess har utmanaren oled klivit fram som ett betydligt bättre alternativ. Möjligheten för varje enskild pixel på skärmen att stängas av och på gör att bilden faktiskt kan bli helt svart. Bättre kontrast är svår att hitta.

Men för att krångla till det hela lite extra har Samsung inlett en satsning på qled, där q:et står för ”quantum dots”. När den tekniken når sin fulla potential kan den i teorin klå oled-apparaterna. Där är vi inte ännu – och det är svårt att redan nu avgöra hur den kommer att utvecklas i praktiken. Tekniken är dock ljusstarkare (vilket är oled:s stora akilleshäl), men den har ännu inte lyckats uppnå samma svärta.

Kontentan är: Du får bäst bild med en oled– eller qled-tv, därefter plasma och slutligen ”vanlig” led. Det sistnämnda alternativet är dock bäst för miljön – och plånboken.

LÄS MER: Streama serier och film – här är bästa tjänsterna

4K, Full HD, UHD eller 3D?

Nästa bokstavskombination handlar om upplösningen. 4K och UHD (Ultra HD) är i princip samma sak. Det handlar om en upplösning på 3840 x 2160 pixlar. Vanlig Full HD innebär en upplösning på 1920 x 1080 pixlar, och HD motsvarar 1280 x 720 pixlar.

Utbudet för 4K är fortfarande begränsat, även om både Youtube och Netflix satsat på den här typen av innehåll. Det innebär däremot inte att tekniken är helt bortkastad då det sker en viss konvertering, så kallad uppskalning, av HD-video. Vanligt HD-material kan alltså i många fall se bättre ut på en 4K-tv än på en HD-tv.

3D kan du egentligen helt stryka ur ekvationen då det inte är mycket mer än en tramsig gimmick och i värsta fall riskerar påverka bildkvaliteten negativt.

Vad är HDR?

Det är en av de senaste förkortningarna som fått det att vattnas i munnen på film- och tv-älskare. Förkortningen, som står för High Dynamic Range, innebär i tv-sammanhang ett stort kontrast- och färgomfång, alltså allmänt bättre bild. Liksom för 4K finns det än så länge ett begränsat utbud av HDR-innehåll, eftersom det måste specialanpassas, men det blir allt vanligare med tv-apparater som certifierats för tekniken.

Är detta något att ha? Ja, för framtida bruk.

LÄS MER: Här är bästa filmerna på Netflix 2017

50 Hz eller 100 Hz – vad är skillnaden?

Idéen med en högre uppdateringsfrekvens, som finns på 100 Hz– eller 200 Hz-apparater, är att bilden ska flyta bättre. Tumregeln är: ju högre uppdateringsfrekvens – desto mindre rörelseoskärpa.

Det råder dock delade meningar om hur bra detta fungerar. Eftersom källmaterialet aldrig har så hög uppdateringsfrekvens som tv:n så görs en beräkning och tv:n lägger till bildrutor. Många tillverkare har också hittat på egna, fräcka, namn för denna teknik, som gör att det låter bättre än vad det är. Så dubbelkolla gärna tv:ns faktiska uppdateringsfrekvens före köpet.

Finns det någon poäng i att skaffa smart-tv?

Köper du en ny tv i dag så har den med största sannolikhet någon form av smart-tv-funktion. Dessa varierar i kvalitet och användarvänlighet. Det kan vara bra om en smart-tv har stöd för wifi, eftersom du annars måste koppla en ethernet-sladd till tv:n för att kunna använda funktionerna.

Smart-tv är absolut inget krav. Du kan enkelt förvandla en vanlig tv till en smart-tv genom att använda den med en Apple TV, en Chromecast, eller någon liknande lösning. Du får då tillgång till olika filmtjänster och appar till tv:n ändå. Du behöver alltså inte aktivt leta efter en smart-tv, men det finns heller ingen större anledning att välja bort det.

Så vad är absolut viktigast?

För de allra flesta – priset. Så när du hittat ditt maxpris – börja kika på storlek och skärmtyp. Oled är vassast, men också dyrast. Upplösningen är en viktig faktor – men eftersom utbudet fortfarande är begränsat så går det att leva utan 4K och HDR.

LÄS MER: Här är bästa filmerna på Viaplay 2017

LÄS MER: Här är bästa filmerna på C More 2017

LÄS MER: Här är bästa filmerna på HBO Nordic 2017

pil
Ordlista: Här är viktiga tv-begrepp att hålla koll på

LCD. LCD står för Liquid Crystal Display och skärmen består av miljontals flytande kristaller. Dessa kan släppa igenom olika mängder ljus baserat på hur mycket ström som tillförs. På en LCD-tv finns en typ av lysrör bakom skärmen.

Led. Led står för Light Emitting Diode, vilket även kallas lysdiod på svenska. Även för dessa tv-apparater används en LCD-skärm men istället för lysrör så är det lysdioder som står för ljuset. Detta är både miljövänligare och effektivare.

Oled. Oled står för Organic Light Emitting Diode. Ingen LCD-panel behövs då varje lysdiod utgör en pixel på oled-skärmen. Det innebär tunnare skärmar, och bättre kontrast eftersom varje enskild pixel kan stängas av helt.

Qled. Qled står för Quantum dot Light Emitting Diode. Så kallade kvantprickar är betydligt mindre än lysdioder, bara några tiotal atomer stora. I teorin kan dessa styras på samma sätt som oled-pixlar, och tack vare den mindre storleken ge ännu bättre bild. Det är Samsung som introducerat denna teknik på sina tv-apparater, men i praktiken ligger kvaliteten någonstans mellan oled och led, då Samsung använder sig av bakbelysning.

Plasma. Denna skärmteknik är på väg bort men var tidigare ett alternativ som gav bättre svärta än en led-tv. Tekniken baseras på olika pixelceller som är fyllda av ädelgaser. När ström tillförs blir dessa glaser plasma som avger ultraviolett ljus.

Aktiv och passiv 3D. 3D-tv fungerar i regel på två sätt. Aktiv 3D använder glasögon som är synkade med tv:ns uppdateringsfrekvens och stänger av bilden för ett öga i taget. Passiv 3D använder polarisering där varannan rad på tv:n polariseras medsols och varannan motsols. Glasögonen har motsvarande polarisering.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro