ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ska du till Paris i helgen? Polisen varnar för nya kravaller

Fredrik Samuelson · 7 Dec 2018
Uppdaterad 10 Dec 2018
Protester i Paris förra lördagen.

Protester i Paris förra lördagen. Foto: Alfonso Jimenez/REX


Myndigheterna befarar nya kravaller i centrala Paris på lördagen. Eiffeltornet, Louvren och andra museer kommer att hålla stängt och drygt 89 000 poliser kommenderas ut runt om i landet. Svenska ambassaden uppmanar svenskar att undvika stora folksamlingar och demonstrationer.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen i Paris har uppmanat butiker och restauranger längs paradgatan Champs-Élysées att hålla stängt under lördagen. Sex fotbollsmatcher har ställts in, likaså föreställningar på Parisoperan och två musikfestivaler har skjutits upp, skriver AP.I sociala medier talas det om ”acte IV”, en fjärde helg i rad med protester mot regeringen. 

Ett dussintal museer har meddelat att de håller stängt, bland annat Eiffeltornet och Louvren med närliggande Tuilerieträdgården.

– Vår ambassad i Paris har uppdaterat sin reseinformation med en uppmaning och även spridit den i sociala medier. Vi hänvisar till ambassadens reseinformation. Den uppdateras kontinuerligt, säger Erik Karlsson, presskommunikatör vid UD.

Svenska ambassaden i Paris uppmanar på Twitter och på sin hemsida svenska medborgare i Paris att på lördagen undvika folksamlingar och demonstrationer, iaktta allmän försiktighet och följa lokala nyhetssändningar samt lokala myndigheters rekommendationer.

89 000 poliser kommenderas ut i Frankrike

89 000 poliser kommenderas ut runt i Frankrike på lördagen, varav 8 000 i Paris, rapporterar AP. Tolv bepansrade fordon från militära polisstyrkan gendarmeriet sätts in, något som inte gjorts i Paris sedan förortskravaller 2005. Gator rensas på föremål som skulle kunna användas som projektiler eller vapen.

– Vi har att göra med människor som inte kommer för att protestera utan att förstöra, säger Edouard Philippe i ett uttalande.

Regeringen har tvingats backa

Förra helgens kravaller i centrala Paris är de värsta staden har upplevt sedan 1968, enligt Reuters. En upprepning skulle skada ekonomin och skapa tvivel kring regeringens överlevnad.

Tidigare i veckan backade president Emmanuel Macron och den franska regeringen. Den annonserade höjningen av bensin-, diesel- samt gas- och elpriser skjuts ett halvår framåt. Men Gula västarna är fortsatt missnöjda med styret av republiken. Macrons uppluckring av reglerna för anställningsskydd, omstridda förändringar av det statliga järnvägsbolaget SNCF, sänkta skatter för bolag och höginkomsttagare samt höjda socialutgifter och försämrade pensioner väcker ilska.

Edouard Philippe har sagt att han är redo för nya åtgärder för att hjälpa låginkomsttagare.

Tre veckors våldsamma protester i Frankrike har resulterat i tre dödsfall, omkring 820 demonstranter och över 200 poliser har skadats och över 1 600 har gripits. Det är officiella siffror från franska myndigheter, enligt sajten CheckNews.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro