ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ska ha tvingats läsa högt för att bevisa sin svenska – nu stäms kommunen

Hugo Ewald · 18 Jan 2016
Uppdaterad 18 Jan 2016
Bilden har ingenting med händelsen att göra.

Bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Alamy


En man som är svensk medborgare med svensk universitetsutbildning stämmer nu Lunds kommun efter att han ska ha tvingats läsa högt från en papper för att visa att han kan prata och förstå svenska. Kommunen stäms på 20 000 kronor för etnisk diskriminering.

klar

Artikellänk är kopierad

Under september 2015 sökte en man i Lund jobb som lokalvårdare hos kommunen. Men under anställningsintervjun tvingades han läsa högt från ett papper med enklare instruktioner för städning eftersom intervjuaren ville se om han kunde tillräckligt bra svenska. ► LÄS MER: Ica-butikskrev lapp om våldsamma ”blattar” – utreds för diskriminering

Nu stämmer mannen Lunds kommun för etnisk diskriminering eftersom han anser sig han kränkts genom kommunens handlande. 

Mannen är svensk medborgare men född i ett land i Sydamerika. Han har sedan tidigare en svensk universitetsutbildning men sökte lokalvårdarjobbet då han hade svårt att hitta ett arbete som passade hans utbildning.

Enligt stämningsansökan bekräftar kommunen att handlingen ska ha ägt rum men menar att det inte har med diskriminering att göra. Istället menar kommunen att de i ett tidigare fall råkat ut för att den person som intervjuades inte var den person som senare kom till arbetet.

Stämningsansökan yrkar att kommunen ska tvingas betala 20 000 kronor.► LÄS MER: Bartender sjöng Carola – anmäls för diskriminering

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro