ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ska jag steka i olja eller smör? Cramby svarar

Jonas Cramby · 12 Apr 2017
Uppdaterad 12 Apr 2017
Hur steker man karré för att det inte ska bli torrt? Cramby har svaret.

Hur steker man karré för att det inte ska bli torrt? Cramby har svaret. Foto: TT b


Hur steker man fläskkarré utan att få det torrt? Hur gör man vegetarisk lasagne? Vad kan man pickla? Jonas Cramby svarar på läsarnas frågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag har ingen grill så jag brukar få steka min fläskkarré i skivor, problemet är bara att det blir så himla torrt. Hur ska jag få till den så den behåller sin saftighet i stekpannan?

Hälsningar LasseSvar: Fläskkarré är ganska svår att få torrt jämfört med magrare detaljer som fläskkotlett eller fläskfilé, så i ditt fall räcker det nog bara med att låta köttet nästan steka klart och sedan låta det vila tills det kommer upp i perfekt temperatur. Vill du veta exakt när ditt kött är färdigt, kan du såklart köpa en stektermometer men något säger mig att du inte kommer göra det, så då får du gå på känsla istället. Stek upp köttbiten, peta lite på den, skär upp en bit och tjuvkolla inuti och när den nästan är helt genomstekt tar du upp den och låter den vila i fem minuter innan du äter. Kom ihåg hur köttet kändes i fingrarna till nästa gång och snart har du kläm på det.

Hur gör man den bästa vegetariska lasagnen?GurkanSvar: I en lasagne är ju köttet egentligen bara utfyllnad, det är ju pastan, tomatsåsen och osten man vill åt, så det är en perfekt rätt att göra vegetarisk, eller åtminstone laktovegetarisk. Den godaste varianten, tycker jag, är med hårt vitlöksstekt svamp och svartkål istället för köttfärs. Varvat med bechamel, pastaplattor, tomatsås, ricotta, mozzarella och parmesan.

Är det helt fel att göra potatismos på fast potatis?MajsanSvar: De flesta gör nog potatismos på mjölig potatis men det funkar faktiskt även med fast. Många kockar menar till och med att det blir bättre. Fast potatis kokar nämligen inte sönder lika lätt och blir därför inte lika vattnig, vilket gör att det blir mer koncentrerad potatissmak och man kan ha i mer härliga mejeriprodukter utan att moset blir för rinnigt. Mos på mjölig potatis blir mer fluffigt, kan man säga, medan det blir slätare med fast.

Picklad rödlök är ju sjukt gott. Men vad är mer gott att pickla?Undrar FreddanSvar: Man kan pickla, eller lägga in, precis vad som helst. Har du inte sett Portlandiasketchen ”We can pickle that” där entusiastiska foodiehipsters med snurrmustasch picklar allt från gurka och ägg till plåster och gamla parkeringsböter? Själv tycker jag dock att du kan nöja dig med att börja pickla mer klassiska grönsaker som gurka, morot, betor och chilis. När du är redo att utöka dina kunskaper är mitt råd att du börjar kolla upp syrning, som är picklingens lite hårdare kusin. Att göra egen kimchi är till exempel både enkelt och fantastiskt gott.

Vad ska man egentligen steka i? Smör eller olja och i så fall vilken olja?Hälsningar jagSvar: Båda! Smör ger god smak medan olja tål högre temperaturer så ska du steka en bit kött till exempel, är det klassiskt att först ge det en schyst stekyta i lite olja för att sedan hälla i en klick smör och ösa för smak. Vilken olja man egentligen ska steka i tvistar man om, det finns en massa olika bud på vad som egentligen är bäst och mest hälsosamt. Men vanligast är väl att man steker i den olivolja som råkar stå brevis spisen vilket funkar bra, så länge man inte går upp i allt för höga temperaturer.

Bea, bea, bea. Tröttnar man inte lite på denna sås som ska serveras till allt? Jag gillar såser men vill ha en annan sås till det grillade köttet. Ge mig några tips!/Sara TSvar: Hemslagen bearnaise är förvisso en av de riktigt stora såserna men att bara äta färdig bea på burk är lite som att gå på en gelatoglassbar med 250 smaker och beställa en vaniljpuck. För den såsintresserade finns det en hel såsvärld att upptäcka där ute. Bearnaise finns för det första i en massa olika varianter som till exempel choronsås, vilket är en bea med tomatpuré, eller sauce foyot, som är en bea med demi-glace. Sedan finns det så klart en mängd andra smaskiga klassiker som rödvinssås, grönpepparsås, tryffelsås, ankleversås och svampsås. Eller om man letar sig ut i världen, japansk tare, argentinsk chimichurri eller mexikansk pico de gallo. Ja, jag skulle kunna snacka sås hela dagen men nöjer mig med att tipsa om Tommy Myllymäkis bok ”Såser för den intresserade”.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro