ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ska jag ta tilläggsförsäkring på bilen jag hyr? Experten svarar

Daniel Cederlund · 20 Apr 2017
Uppdaterad 20 Apr 2017
Ett av tipsen är att hyra av välkända firmor.

Ett av tipsen är att hyra av välkända firmor. Foto: TT


Road trip-playlisten är klar och du är redo, men det finns en sak som alltid får oss att lägga pannan i veck inför bilhyran – tilläggsförsäkringen. Ska jag ta den? Vi frågade experten.

klar

Artikellänk är kopierad

Sällan känner man sig så naken som när man står på biluthyrarens kontor och den ofrånkomliga frågan kommer: Vill du ha tilläggsförsäkring? Den smarta sidan som säger ”Självklart” och den snåla som skriker ”Dyrt!”. Beslutet måste tas snabbt och det måste tas under undermåliga förutsättningar.

– Man borde så klart förbereda sig, men det är inte så himla lätt. Jag stöter ofta på både under- och överförsäkrade konsumenter när det kommer till biluthyrning, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Och frågan om försäkringen handlar egentligen bara om en enda sak, att reglera självrisken. En hög självrisk kan reduceras eller elimineras med tilläggsförsäkringar som de flesta uthyrarna erbjuder. På Avis ingår exempelvis en självriskreducering i priset och du betalar då 7 500 kronor i självrisk om något händer. Vill du slippa självrisk helt kostar en självriskeliminering 210 kronor per dygn. Men det kan även vara så att du redan har ett skydd utan att veta om det.

– Inte alla, men många betalkort har ett självriskskydd inbakat i erbjudandet. Det enklaste är att gå in på din internetbank, läsa under kortfliken och ta reda på vilken försäkring ditt kort innehåller, säger Peter Stark.

Men även här finns det viktiga saker att ha i åtanke och fällor att undvika.

– Ofta måste du komma upp i självrisknivån för att det ska räknas som en försäkringsskada – något som krävs för att skyddet ska gälla. Om du får en liten lackskada som kostar 7 000 kronor att laga på märkesverkstaden och uthyrarens försäkring har en självrisknivå på 10 000 kronor så gäller den inte i det läget, utan skadan måste övergå 10 000 kronor. Då står du utan skydd. Så är du osäker är det att föredra att teckna tilläggsförsäkringen via biluthyraren, säger Peter Stark.

pil
Peter Stark tipsar – kolla upp detta innan du hyr bil

• Kolla om ditt befintliga bankkort har försäkringar som reducerar eller eliminerar självrisken. På bankernas sajter kan det stå att de betalar självrisken vid försäkringsskada. Det är dock lite luddigt då det ofta innebär att beloppet måste överstiga en viss summa. Se till att du har koll både på om du har försäkring via kortet och vad den i så fall innebär mer exakt.

• Gå igenom dina befintliga försäkringar, särskilt dina reseförsäkringar. Ibland kan en självriskförsäkring ingå där. Vill du kolla upp dina alternativ kan du alltid ringa upp ditt försäkringsbolag och höra dig för vilka tilläggsförsäkringar som kan hjälpa dig.

• Hyr av välkända firmor och inte någon skumraskuthyrare. När det kommer till försäkringsfrågor så brukar stora och etablerade företag ha bättre koll.

• Ta ett extra varv runt bilen och fota ett dussin bilder ur olika vinklar. Det finns i stort sett alltid någon liten skada, så ta bilder och visa uthyraren så att de blir dokumenterade innan du åker iväg. Kommunicera alltid med biluthyraren så att inte du behöver ta ett försäkringsärende som är någon annans ansvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro