ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ska man binda boräntan eller inte? Så här tycker experterna

Natalie Demirian · 26 Jan 2017
Uppdaterad 26 Jan 2017
Christina Söderberg till vänster är sparekonom på Compricer och Johanna Kull till höger är sparanalytiker på Avanza.

Christina Söderberg till vänster är sparekonom på Compricer och Johanna Kull till höger är sparanalytiker på Avanza. Foto: Compricer/TT/Avanza


Om du har ett bolån eller snart ska ta ett bolån gäller det att ha koll på boräntan. Men ska man binda upp sin ränta eller inte? Metro har pratat med två experter som har samma syn på frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Stora världshändelser som att Donald Trump har blivit president i USA och att Storbritannien ska lämna EU kan påverka både räntan och börsen även för oss i Sverige. Om du har ett bolån eller snart ska ta ett bolån har du säkert funderat på om bunden eller rörlig ränta är det bästa valet just nu. Metro har ställt frågan till Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, och Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza.

Med tanke på det som händer i världen just nu. Bör man binda boräntan eller inte?

Christina Söderberg:

– Osäkerheten är större än någonsin, framförallt också nu när Trump har blivit president i USA. Det viktiga är att man säkrar sin ekonomi och räknar på att man ska kunna klara av att betala en högre ränta eftersom att vi i dag har otroligt låga bolåneräntor. Det vill säga att man för det första inte ska köpa för dyrt så att man inte belånar sig för mycket och för det andra så ska man försöka att både amortera och spara pengar nu när räntan är låg. Man kan se det här med att binda lånet på två sätt. Antingen så binder man räntan och får en garanterad ränta framöver. Man får då betala högre ränta i dag och troligtvis över en tid, men det blir som en försäkring. Eller så kan man försäkra sig själv genom att spara lite extra pengar nu och amortera inför framtiden.

Johanna Kull:

– Historiskt så har det alltid lönat sig att ha rörlig boränta. Jag tycker att man ska vara försiktig med att binda upp boräntan om det inte är så att man får ett väldigt bra erbjudande i nivå med hur den rörliga räntan ligger. En bunden ränta är egentligen en försäkring mot kommande räntehöjningar. Men istället för att betala det redan i dag till banken så kan man antingen amortera eller spara de pengarna som buffert till sig själv. Då har man utrymme den dagen räntan höjs. Även om man har rörlig ränta så bör man räkna med åtminstone en dubbelt så hög ränta mot vad man har i dag och räkna vad det skulle kosta varje månad. Då kan du tänkta att du ska amortera eller spara mellanskillnaden.

Vad är fördelen med en bunden ränta?

Christina Söderberg:

– Fördelen är att man varje månad vet hur mycket pengar man ska betala och slipper oroa sig om räntan går upp jättemycket. Man klarar sig ändå.

Johanna Kull:

– En bunden ränta är som en försäkring mot kommande räntehöjningar.

Vad är nackdelen med bunden ränta?

Christina Söderberg:

– Det kan bli komplicerat att binda upp sin boränta. Dels så måste man veta att man ska bo kvar, då det är dyrt att bryta en bunden ränta. Och tittar man tillbaka i tiden så har bundna räntor ytterst sällan varit bättre än att ha en rörlig ränta. Det kan ju ändras, men bankerna vill  tjäna pengar även på de som binder sina räntor, så de ser till att den är lite högre. Många banker lockar också med att binda upp räntan för halva lånet, men då får man i stället problemet senare när den rabatten man har fått på den rörliga delen går ut. Då kan man inte byta bank om man har en bunden del. Det gör att man får ett väldigt dåligt förhandlingsutrymme. Då sitter man plötsligt där och kanske får listränta* på den delen.

Johanna Kull:

– Nackdelen är att man då får betala mer ränta redan i dag och blir lite som gisslan hos banken. Om man vill byta bank och bryta lånet så måste man betala ränteskillnadsersättning. Eller om man till exempel vill sälja sin bostad. Dessutom har du inte samma förhandlingsutrymme hos banken.

Hur ska man då tänka för att få en så låg ränta som möjligt egentligen?

Christina Söderberg:

– Det viktigaste är att man förstår att om man har fått en rabatt när man har tagit ett bolån så försvinner den nästan alltid efter ett år. Det är viktigt att man är aktiv åtminstone en gång per år hos sin bank och håller koll på när de höjer räntan igen, så att man inte tror att man har förhandlat sig till en bra ränta och året därpå så betalar man plötsligt mycket mer. Sedan vet banken att det är rätt jobbigt att byta bank och att man gärna stannar kvar där. De kommer att försöka höja räntan och då är det viktigt att man kontaktar flera banker och hör efter vad man kan få för ränta där. Då får man ett bättre förhandlingsläge med sin nuvarande bank. Är de riktigt svåra så får man helt enkelt byta bank.

Johanna Kull:

– Jag tycker att man ska kolla upp alla bankers snittränta, det måste alla banker redovisa. Utgå ifrån snitträntan, inte listräntan. Kontakta sedan de tre med lägst snittränta, inkludera den banken du har i dag, och jämför dem med varandra. Det är inte konstigt att pruta på bolånet, det är något man förväntar sig i dag. Var öppen med att du vill sänka din ränta och håll koll på din månadsinkomst och din belåningsgrad. På så vis är du påläst om din egna ekonomi så att du kan ge ett seriöst intryck gentemot banken.

*Listaränta innebär bankens högsta ränta. 

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro