ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ska män undvika varma bad om de vill ha barn? Experterna reder ut

Natalie Demirian · 3 Jun 2017
Uppdaterad 3 Jun 2017
Varma bad – bra eller dåligt för spermierna?

Varma bad – bra eller dåligt för spermierna? Foto: Shutterstock/IBL


Det cirkulerar en hel del uppmaningar och påståenden i olika sociala forum och artiklar om vad män ska och inte ska göra om de vill kunna skaffa barn. Men är det verkligen sant att män bör undvika varma bad och laptop i knäet? Metro har frågat två experter som reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

vad män ska göra för att öka sina chanser att skaffa barn. Det säger Aleksander Giwercman, professor inom reproduktionsmedicin vid Lunds universitet.Det finns många myter om 

Varma bad, laptop i knäet, varma bilsäten och varma kläder är exempel som nämns som sådant män ska undvika.

– Får man den typen av rekommendationer om att man ska undvika värme så ska man veta att det inte är någonting som har en dokumenterad effekt. Det finns ingen som har påvisat att det ökar chanserna att göra sin partner gravid genom att undvika varma bad, säger han.

Varma bad är därmed inte heller en metod som man kan använda som ett slags ”preventivmedel”, som vissa menar, säger Aleksander Giwercman.

– Varken varma bad, varma bilsäten, bada bastu, laptop i knä eller liknande har någonsin kunnat bevisas ha en effekt på fertiliteten hos män.

Lars Björndahl, överläkare på Anova på Karolinska sjukhuset, menar dock att just varma bad faktiskt kan påverka spermiebildningen.

– Men då handlar det om dagligen mycket heta bad, eller åtminstone fem gånger i veckan. Det är så pass mycket värmeenergi i vattnet, så värmer det upp pungen ordentligt. Men att ta en varm dusch spelar till exempel ingen roll, eftersom att det inte värmer upp på samma sätt.

Björndahl instämmer i uppfattningen att varma bad inte kan fungera som ett preventivmedel.

– Det är vissa män som är känsligare än andra, och vi vet inte vilka. Det finns också män som badar varmt hela tiden utan att ha problem med att få barn.

Varma och trånga kläder, varma bilsäten och laptop i knäet finns det däremot inga bevis för att det ska påverka fertiliteten, menar han.

– Det är sådant som har ställts som hypotes, alltså en teoretisk möjlighet, att den typen av värme kan påverka spermierna, men när man har testat det så har man aldrig lyckats bevisa att det är så.

Testiklarna ligger där de ligger, utanför kroppen, just för att minska temperaturen. Aleksander Giwercman tror att det är därför som många varnar för värme kring testiklarna.

– Men att dra slutsatsen att en höjd temperatur leder till att man blir steril, det kan man inte göra. Bland annat kan man se i studier om spermakvalitet hos olika befolkningsgrupper att män i Finland ligger i topp i Europa. Och är det någonting man gör i Finland så är det att basta.

Något som dock både Aleksander Giwercman och Lars Björndahl rekommenderar om man vill öka sina chanser att göra sin partner gravid är att inte röka.

– Det finns studier som indikerar att rökning ger en negativ effekt på spermakvaliteten. Men återigen, det är ingenting som man kan använda som ett preventivmedel. Du blir inte steril av att röka och det är inte känt i vilken grad det egentligen kan påverka, säger Aleksander Giwercman.

Alkohol är också något som många menar kan minska ens chanser.

­– Man kan säga att ett alkoholberoende går så hårt mot hela kroppen. Då pratar vi om stora mängder alkohol, och då brukar inte testiklarna fungera något vidare heller. Men då är det missbruk man talar om. Det finns inte något vetenskapligt underlägg som bevisar att måttlig konsumtion av alkohol skulle ha någon som helst inverkan, säger Lars Björndahl.

Något han i stället varnar män för är diverse ”gym-preparat”.

– Vi ser ibland män som tränat mycket och som tagit olika preparat för att få större muskler. Fanns det då anabola steroider i preparaten kan det ha orsakat att testiklarna skrumpnat ihop och slutat göra spermier.

Aleksander Giwercman och Lars Björndahl. Foto: Lunds universitet/Privat
Aleksander Giwercman och Lars Björndahl. Foto: Lunds universitet/PrivatFoto: Lunds universitet/Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro