ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ska skapa trygghet – utreds för brott och uppges använda våld mot unga

Johan Wikén · 9 Dec 2015
Uppdaterad 9 Dec 2015
Till höger är övervakningsbilder från pantbanksrånet i Västerås där en ungdomsledare från Lugna gatan var inblandad.

Till höger är övervakningsbilder från pantbanksrånet i Västerås där en ungdomsledare från Lugna gatan var inblandad. Foto: TT/Polisen


Trygghetsvärdarna på Lugna gatan uppges använda hot och våld mot ungdomar i sitt arbete, enligt Uppdrag granskning. Dessutom utreddes flera för brott när de anställdes.

klar

Artikellänk är kopierad

Organisationen Lugna gatan ska öka tryggheten och vara ett stöd för yngre. Men enligt Uppdrag granskning utreddes flera trygghetsvärdar för brott samtidigt som de anställdes.

Dessutom vittnar flera tidigare anställda om våldsamma metoder som används mot ungdomar för att ”skapa trygghet”.

►LÄS MER: De tar lagen i egna händer – filmar när de straffar kriminella

– Alltså det man måste förstå med Lugna gatan är att det inte bygger på nån pedagogik. Ingen utbildning, ingen professionell grej. Det är förortens logik, förortsretoriken – jag är starkare än dig, jag kan slå dig, lyssna på mig och var tyst, säger en före detta anställd till Uppdrag granskning.

Det är ingen hemlighet att Lugna gatan, som är en verksamhet inom Fryshuset i Stockholm, har anställt trygghetsvärdar som är dömda för brott. Men enligt Uppdrag granskning har de även anställt personer som samtidigt utreddes för nya brott.

Enligt granskningen ska fem av 20 trygghetsvärdar som jobbat i Husby ha anställts i samband med att de ingick i en brottsutredning, bland annat för vapen- och våldsbrott.

Fryshuset har skrivit om granskningen på sin webbplats och bemöter där flera av påståendena. ”Om någon av våra anställda misstänks för återfall i brott så stängs personen av så snart detta kommer till vår kännedom och avskedas i samband med en eventuellt fällande dom”, skriver de bland annat.

LÄS MER: Polisen ska slå ner på brottsligheten – här är deras 14 "problemområden"

Ett fall som tas upp rör en 39-årig man som jobbade med Lugna Gatan och nu sitter häktad för grovt vapenbrott och penningtvättsbrott. Samtidigt som han arbetade med att hyra ut trygghetsvärdar till skolor ska han på fritiden ha ägnat sig åt kriminell verksamhet. En annan 32-årig man, som var anställd på Fryshuset, rånade en pantbank i Västerås i somras och har dömts till fängelse.

Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset, beskriver det som tråkigt.

– Men det gör inte att vi har anledning att ändra våra arbetsmetoder, säger han till Dagens Nyheter.

Vd:n menar att Lugna gatan uppvisar goda resultat gällande att återanpassa tidigare dömda personer till ett liv utan kriminalitet.

– Bara sju procent av dem som vi anställer återfaller i brott. Så bra resultat har ingen annan, säger han till DN.

LÄS MER: Polisen: Kriminella har tagit över bostadsområden i Göteborg

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro